İstanbul’dan gelen Canan Onaç isimli obezite hastası, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi’nde ameliyat edildi.
Batıdaki illere hasta sevk eden Van, günümüzde artık bunu tersine çevirdi. İstanbul’dan gelen Canan Onaç isimli obezite hastası, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi’nde gerekli tetkikleri yapıldıktan sonra ameliyata alındı. Ameliyatın ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Canan Onaç, ergenlik çağından sonra kilo problemi başladığını belirterek şöyle konuştu: “Ufak ufak başlayan kilo problemimi ilk başlarda önemsemedim. Daha sonra üniversite zamanımda gittikçe ilerledi ve daha sonra obezite hastası oldum. Birçok diyet yaptım. Yaptığım diyetler zaman zaman uzun sürdü, ama bir türlü sonuç alamadım. İnternet ve sosyal medyada bir araştırma yaptım ve obezite cerrahisini öğrendim."
Obezite cerrahisi konusunda çok detaylı bir araştırma yaptığını anlatan Onaç, şunları söyledi: "Yaptığım araştırma sonucu Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi’nde Doç.Dr. Aziz Sürmer’e ulaştım. Türkiye’de bu işi yapan birçok hekim var, fakat bunun üzerinde eğitim görmüş ve özellikle bu konuda yurt dışında eğitim aldığını ve birçok ameliyata girdiğini gördüm. Türkiye’de bu ameliyatı yapabilen çok doktor var ama özellikle yurt dışında bunun eğitimini alan çok az insan var. Doğu Anadolu Bölgesi’nden insanlar batıya gelirken, ben Van’a gelmeyi tercih ettim. Bu nedenle sağlık için İstanbul ya da Van fark etmez."
Sağlık hizmeti nerede en iyi veriliyorsa orasının tercih edilmesi gerektiğini anlatan Onaç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kafamda herhangi bir şüphe yok. Van’dan çok memnun kaldım. İstanbul’da görmediğim başarıyı burada gördüm diyebilirim. Burada tahlillerim yapıldı ve bir sorun çıkmadı. Ertesi gün ameliyata alındım. Çok başarılı bir ameliyat geçirdim. 3-4 gündür Van’dayım. İnsan yemeden de yaşayabiliyormuş. Bunu da burada gördüm. 3-4 gündür su dışında bir şey tüketmiyorum. Ameliyat olmayı düşünen insanların buraya gelmesini tavsiye ediyorum.”
MODERN ÇAĞIN HASTALIĞI
Obezite ve Diyabet Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr. Aziz Sümer de, obezitenin modern çağın salgın hastalıklardan biri olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Üniversitemizde ocak ayı sonrası obezite ve diyabet cerrahisi, şeker hastalığı cerrahisi merkezini açtık. Bu merkezlerimizin meyvelerini almaya başladık. Ameliyatları yapıyoruz. Canan hanımın İstanbul’dan bizi sosyal medyadan bulup tercih etmesi de bizim için büyük bir onur. Ameliyattan 3 gün sonra normalde hastalarımızı taburcu ediyoruz. Amacımız bölgemizdeki obezite algısını değiştirmek. Çünkü polikliniğimize başvuran bayanların yüzde 20’si hastalıklı obez. Fakat özelikle bu bölgedeki insanlar bu şişmanlığı, obeziteyi normal görüyorlar ve normal kabul ediyorlar. Bizim amacımız obezite hastalarına ulaşarak bunun normal bir hastalık olmadığını, şişmanlığın bir hastalık olduğunu ve ikincil hastalıklara zemin hazırladığını anlatabilmektir.”
Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da gerek hastanedeki gerek diğer bölümlerdeki öğretim üyelerinin kendilerini çok iyi geliştirdiklerini belirterek şöyle konuştu: “Özellikle tıp fakültesi bünyesinde bunu görüyoruz. Öğretim üyelerimiz kendilerini geliştirdikçe sonuç ortaya çıkıyor. Bölgemizin dışından da hasta almaya başlıyoruz. Bu da bizi çok mutlu ediyor. Arkadaşımızın burada olması da onun bir canlı göstergesidir. Artık öğretim üyeleri değişik alanlarda kendilerini çok iyi bir şekilde geliştirdiler ve bölgemizde en öncelikli amacımız mümkün mertebe hastalarımızı Van’ın dışına göndermemektir." Bunu önemli düzeyde başardıklarını anlatan Battal, sözlerini şöyle tamamladı: "Bir hedefimiz daha vardı. Öğretim üyelerimiz bölgemizin dışındaki hastalara da hizmet etmesi temennisiydi. Artık bu noktayı hızlı bir şekilde geçiyoruz ve bu da bizi çok mutlu ediyor. Öğretim üyelerimizi kendilerini daha iyi bir şekilde geliştirmeleri için istedikleri yere gönderiyoruz. Bu da bize meyvelerini veriyor. İnşallah böyle çalışmalar artarak devam edecek. Hastaların Van dışından gelip bizleri tercih etmeleri bizleri gerçekten çok memnun etti.”
Kaynak: iha