İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, organ bağışı sayısının 10 ayda 70-80’li rakamlardan 3 binli rakamlara ulaştığını belirtirken, Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinatörü Dr. Mehmet Kazak ise, “Organlarımız toprak olmasın, can olsun” dedi.
İl Sağlık Müdürlüğü bir kafede, “Organ Bağışı Hayat Bağışıdır” adı altında bilgilendirme toplantısı düzenledi. Düzenlenen toplantıda konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, “Yaklaşık 10 ay kadar önce Samsun’da Sağlık Müdürlüğü olarak organ bağışlarını arttırmak ile ilgili bir kampanya başlattık. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın EDES projesi kapsamında da proje aldık. 10 aydır yoğun bir şekilde organ naklini arttırma ve organ bağış sayılarını arttırma ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda mayıs ayı itibariyle çok güzel noktalara geldik. Bu kampanyaya ilk başladığımız zaman 70 - 80’lerde olan organ bağışı sayımız şu anda 3 binli rakamlara yaklaşmış bulunuyor. Yine bölgemizde çıkan beyin ölümü sayıları, organ nakli sayıları da 10 - 20’li rakamlarda iken mayıs ayı itibariyle yaklaşık 30’a yaklaştı. Organ bağışı, organ nakli bizim için çok önemli bir olay. İhtiyacı olanlara organlarımızı bağışlamak kutsal bir görevdir. Bizim inançlarımız gereği de insanı yaşatmak çok önemlidir. Hepimizin çevresinde organ bekleyen böbrek hastaları vardır. Bunların çektiği sıkıntıları görüyoruz. Yakınlarımız öldüğü zaman organları toprak olacağına bu tür bekleyen insanlarımıza bu organların bağışlanması veya nakledilmesi onlarında hayatlarını güzel bir şekilde yürütmeleri ve devam etmeleri açısından çok önemlidir. Bu konuda halkımızın duyarlılığı arttı. Eskiden bir kuruma gidip, ‘biz burada organ bağışı ile ilgili seminer yapacağız’ diyorduk. Artık insanlar bizim yanımıza gelip, ‘bizim kurumumuza gelip organ bağışı ile ilgili bir şeyler anlatın’ diyorlar. Bu tür olaylar bizi çok sevindiriyor. Samsun’da bu konu ile ilgili artık belli bir noktaya geldiğimizi gösteriyor” diye konuştu.
Organ nakillerinin arttırılmasında yerel, görsel ve yazılı basının önemli katkılarının olduğunu belirten Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinatörü Dr. Mehmet Kazak, “Bizim organ nakil sayılarımızın arttırılmasında yerel, görsel ve yazılı basına ihtiyacımız çok yüksek. Çünkü Türkiye’de beyin ölümü olduktan sonra nakile dönüşen sayıda bir sıkıntımız var. Bu sayı Türkiye’de ortalamada ise yüzde 22 düzeyindedir. Bu sayı Avrupa ve Amerika’da yüzde 90’ları bulmaktadır. Bütün çabamız bu nakil sayısını arttırabilmektedir. Çünkü organ bekleyen kişilerin tek çareleri organ nakili olabilmeleridir. Beyin ölümünden sonra aile izni konusunda sıkıntılarımız var. Bununla ilgili birçok bilgilendirme programlarımız var. Burada insanların bağışa rıza göstermeleri için gerekeni yapmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
“ORGANLARIMIZ TOPRAK OLMASIN”
Beyin ölümü gerçekleşmiş hasta yakınlarına da seslenen Kazak, “Beyin ölümü kararı verilen bir hasta tıbben ölmüş demektir. Bu kişinin organlarını bağışlarsak ve aile rıza gösterirse, organlar toprak olmaz, birkaç kişiye can olur. Son 2 naklimizde toplamda 10 organı biz Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki organ bekleyen insanlarımıza gönderdik. İzmir’de, Antalya’da, İstanbul’da, Ankara’da insanlarımız karaciğer, böbrek, akciğer ve kalp nakilleri oldu ve hayata tutunma şansı elde ettiler. O yüzden insanlarımıza organlarımız toprak olmasın can olsun diyoruz. Türkiye’de 30 bine yakın organ ve doku nakli bekleyen insan var. 22 bin tane böbrek bekleyenimiz var. 55 bine yakın da diyaliz hastamız var. 2013 yılında bin 500 beyin ölümü gerçekleşti, bunlardan sadece 360’ından organ nakli yapıldı” ifadelerini kullandı.
Bilgilendirme toplantısına ayrıca İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Özgüç Baran’da katıldı.
Kaynak: iha