Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 2 karaciğer nakli daha başarıyla gerçekleştirildi.
Uzun süredir başka merkezlerde karaciğer nakli için sıra bekleyen ve OMÜ Tıp Fakültesi Karaciğer Nakli Merkezi’ne başvuran Ordulu S.Y(46) ile Samsunlu A.Ş.(30) karaciğer nakli ile sağlığına kavuştu.
Karaciğer nakli merkezi sorumlusu Doç. Dr. İlhan Karabıçak, “Karaciğer nakli olan hastaların takibi çok önemlidir. Ameliyat bu tedavinin başlangıcıdır. İyi takip edilmeyen hastalarda sonuçlar kötü olabiliyor. Kendi yaşadığı şehirlerde karaciğer nakli olan hastalar başka şehirde nakil olan hastalara göre daha uzun yaşamaktadırlar. Biz bu yüzden bu bölgenin hastalarının başka şehirlerde mağdur olmasını istemiyoruz. OMÜ Tıp Fakültesi Karaciğer Nakli Merkezi siroz hastalarının medikal ve cerrahi tedavilerinin en başarılı bir şekilde yapılması için kurulmuştur” dedi.
Ameliyatı başarılı bir şekilde gerçekleştiren ekipten Yrd. Doç. Dr. Kağan Karabulut, “Başka şehirlerde organ bekleyen hastaların son zamanlarda bizim merkezimizi tercih ettiklerine şahit oluyoruz. Bu elde ettiğimiz başarının bir göstergesidir” diye konuştu.
Uzun süredir Ankara’da karaciğer nakli için sıra beklediğini belirten S.Y., “Nakil olma için uzun süre bekledim. Kaydımı OMÜ’ye aldıktan kısa bir süre sonra karaciğer çıktı ve nakil oldum. Çok şükür sağlığıma kavuştum. Takiplerimi düzgün yaptırmak için nakilden sonra Samsun’a taşındım. Bir çocuğum var. Artık çok ilerisi için planlar yapabiliyorum” şeklinde konuştu.
A.Ş. nin annesi ise şunları söyledi: “Yıllardır oğlumuzun siroz hastalığının tedavisi için uğraşıyoruz. Karaciğer nakli ile sirozdan kurtuldu. Emeği geçen herkese ve organ bağışı yapan aileye şükranlarımızı sunuyoruz.”
Kaynak: iha