İş sağlığı ve güvenliği kültürünün geliştirilmesi ve bu alandaki uygulamaların tartışılması amacıyla Türkiye'de her yıl 4-10 Mayıs tarihleri "İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası" olarak kutlanıyor.

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Başkanı (İNTES) Celal Koloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eğitimli iş gücünün, iş güvenliği açısından önemli olduğunu ifade ederek, iş kazalarının çoğunun mesleki yeterlilik belgeli ve eğitimli iş gücüyle önlenebileceğini söyledi.

Mesleki bilgiye ve yeterli donanıma sahip eğitimli işçilerin, iş güvenliği açısından daha bilinçli hareket ettiklerini dile getiren Koloğlu, eğitimin iş kazalarını önlemenin ve güvenlik kültürü oluşturmanın en etkili yolu olduğunu belirtti.

Koloğlu, her kazanın önlenebileceğini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Toplumsal seviyede bir dönüşüm için toplumun temel yapı taşı aileden başlayarak güçlü bir güvenlik kültürü oluşturmalı, özellikle gelecekte çalışma hayatına girecek insan kaynağı çocuklarımızın erken yaşta güvenlik bilincine sahip olacakları bir sistemi inşa etmeliyiz. Her kaza önlenebilir. Yeter ki okulda, yolda, evde ve iş yerlerimizde güvenli yaşama kültürü oluşturalım, yaygınlaştıralım."

"Üçlü sosyal diyalog" vurgusu

Dünyanın hemen her yerinde inşaatın en çok ölümlü iş kazasının görüldüğü sektörlerin başında geldiğine dikkati çeken Koloğlu, iş sağlığı ve güvenliği konusunda kültürün oluşması için kamu ve özel sektör tarafında yoğun bir çaba harcandığına işaret etti.

Koloğlu, tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklere ek olarak inşaat işçisi için de "Mesleki Yeterlilik Belgesi" zorunluluğu getirilmesinin iş sağlığı ve güvenliği yolunda atılmış önemli bir adım olduğunu söyledi.

İş sağlığı ve güvenliği koşullarının istenen seviyeye getirilebilmesinin ancak tüm tarafların konuya karşı hassasiyet gösterip bu konuyu sahiplenmesi ile mümkün olabileceğinin altını çizen Koloğlu, "İş sağlığı ve güvenliği konusundaki dönüşüm devlet, işçi ve işverenin oluşturduğu üçlü sosyal diyalogla mümkün olacaktır. İnşaat sektöründe de sıfır iş kazası hedefine bu diyalog sayesinde ulaşacağımıza inanıyorum." diye konuştu.

Koloğlu, iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının bilgi teknolojilerinin gelişiminden olumlu etkilendiğini, gelişen teknolojilerin gerek makine ve ekipmanlar gerekse eğitimler açısından sektöre önemli yansımaları olduğunu dile getirdi.

İNTES'in iş sağlığı ve güvenliği konusunda çeşitli projeler ve eğitim çalışmaları yürüttüğünü ifade eden Koloğlu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile imzalanan "İnşaat Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Alanında İşbirliği Protokolü" çerçevesinde inşaat sektöründe teknik bilgi düzeyini ve farkındalığı artırmak hedefi doğrultusunda projeler hayata geçirildiğine dikkati çekti.

Koloğlu, Kovid-19 salgını döneminde de İNTES'in iş sağlığı ve güvenliği alanında çalışmalar yürüterek bunlardan önemli çıktılar elde ettiğini belirtti.

Editör: Neşe Çakar Erkin