"Ben olsam bunu senin için yapardım, hadi, sen de bana küçük bir iyilik yap." Bu tür sözler, neredeyse bizden sürekli olarak bir şeyler istemekten tereddüt etmeyen insanlar arasında çok yaygındır. Duygusal şantajın sıklıkla ortaya çıktığı konulardır. Peki bunu neden yaparlar?

 “Hadi, eline yapışmaz ya… bunu benim için yapamaz mısın?” Her zaman iyilik isteyen insanlar bizi şaşırtmayı asla bırakmaz. Bize boyun eğdirmek, bizden istediklerini almak için binlerce nedenleri, yüzlerce mazeretleri ve milyonlarca iltifatları vardır. Bu şekilde davranan birini tanıyorsanız veya ona çok yakınsanız, neden böyle olduklarını birçok kez merak etmişsinizdir.

Kendimize bu soruyu basit olarak iki nedenden dolayı sorarız. Birinci neden açıktır: İyilik istemek asla kolay değildir, en azından çoğu insan için bu böyledir. Bunu yapmamızın nedeni, başka çaremizin olmaması, sınıra dayanmış olmamızdır. Ancak hiçbir çaba sarf etmeden, bu kişilerin bizden iyilik beklediklerini görmek bizi şaşırtır.

Başka bir sorun daha var: bu tür bir durum bizi ince ipin üzerine yerleştirir. Birisi bize bu taleple geldiğinde, iyi yönümüzü kullanıp bizden çıkar sağlamaya çalıştığını düşünürüz. Bu duygu da ilişkimizi sarsar. Er ya da geç sınırları, her zaman hoş karşılanmayan duvarları yükseltmek zorunda olduğumuz bir senaryo ile karşı karşıya kalırız.

Her zaman bizden iyilik isteyen insanların bir sınırları olduğunu bilmeleri gerekir ve yüksek sesle “hayır, bana sorduğun şeyi yapmayacağım” dediğimizde çok daha iyi olacaktır. Bu nedenle, bizden iyilik isteyen kişi bir aile üyesi veya çok yakın bir kişi olduğunda, dürüstçe konuşmalıyız.

Onların bizden istedikleri talebi geri çevirmemiz, onları daha az sevdiğimiz anlamına gelmez. Bu basitçe bütünlüğü koruma, bir ilişkinin karşılıklı anlayış gerektirdiği kuralına saygı duyma meselesidir. Sevmek her zaman samimi olmaktır ve yapmak istemediğimiz bir şey varsa bunu söylemeli ve buna saygı gösterilmelidir.

Birlikte yaşamak ve özgüvenimizi korumak için mümkün olan en kısa sürede, bu duyguyla mücadele etmek öğrenmemiz gereken karmaşık durumlardır.