İzmir’in CHP ve MHP’li 24 ilçe belediye başkanı, İl Özel İdare mallarının yerel yönetimlere bırakılması konusunda bir deklarasyon hazırladı. Başkanlar, 6360 sayılı yasa çerçevesinde “bu kentin yerel servetinin yine bu kentte kalması” talebinde bulunarak “hakkaniyet” istedi.
İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın “İl Özel İdaresi mallarının tamamını Maliye Hazinesi’ne devrettik” açıklamasının yankıları sürerken, İzmir’deki 24 ilçe belediye başkanı ortak bir deklarasyon hazırlayarak mal dağıtımında “hakkaniyetle davranılması” talebinde bulundu. CHP ve MHP’li belediye başkanlarının onay verdiği deklarasyon metni şöyle oluştu:
“Bizler, İzmirli hemşehrilerimizin oylarıyla seçilmiş belediye başkanlarıyız. Bu onurlu görevin getirdiği büyük sorumluluk, hepimizi tek bir hedefe kilitlemiştir: İstisnasız tüm vatandaşlarımızın; kentte, kırda, ovada, dağda ya da sahilde yaşayan bütün İzmirlilerin yararı ve menfaati doğrultusunda; ayrım yapmadan, adil davranarak, el ele ve samimiyetle çalışmaktan ve kentimizi, ilçelerimizi kalkındırmaktan başka hiçbir amacımız yoktur. Belediye başkanlığı, bize aynı zamanda, kentimizin ve ilçelerimizin yerel servetine ve değerlerine, taşınır ve taşınmaz tüm mallarına sahip çıkma konusunda da büyük bir sorumluluk yüklemiştir. Tıpkı 30 Mart yerel seçimlerinden sonra kapatılan İl Özel İdaresi’ne ait taşınır ve taşınmaz mallarda olduğu gibi..
İzmir halkının temsilcileri olarak, İçişleri Bakanlığı’nca hazırlanan ve TBMM’de kabul edilen 6360 sayılı Büyükşehir Kanunu çerçevesinde, bu kentin yerel servetinin yine bu kentte kalması gerektiğini düşünüyoruz.
“HİÇBİR SİYASİ AMACIMIZ YOK”
Kanunun geçici 1. maddesinde yer alan ‘Tüzel kişilikleri kaldırılan belediye ve köylerin personeli, her türlü taşınır ve taşınmaz malları, hak, alacak ve borçları, komisyon kararıyla ilgisine göre bakanlıklara, büyükşehir belediyesi, bağlı kuruluşu veya ilçe belediyesine devredilir’ hükmünün ‘hakkaniyet’ çerçevesinde uygulanmasını talep ediyoruz.
Personel, görev ve sorumluluklar belediyelere aktarılırken, taşınmaz malların Bakanlıklara devredilmesinin hiç de adil bir yaklaşım olmayacağına inanıyoruz. İzmirlilerin parasıyla alınan bu mülklerin, İzmirlilerin temsilcisi olan yerel yönetimlere bırakılmasını “adil yönetim anlayışının” bir gereği olarak görüyoruz. Özetle hakkımızı istiyoruz.
Bütün bunları söylerken de, hiçbir siyasi amacımızın olmadığının altını özellikle ve kalın harflerle çiziyoruz.
Özel İdare malları içindeki okul, sağlık tesisi ve ibadethane gibi yerler için ayrılan alanların ‘tereddütsüz’ bir biçimde ilgili kurumlara devredeceğimizi de buradan açıklıyoruz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
Kaynak: iha