Türkiye’nin ilk ve tek canlı hayvan fuarı "Anadolu EXPO Canlı Süt Ve Besi Hayvanları Çiftlik Ekipmanları, Süt ve Et Teknolojileri ve Yem İhtisas Fuarı’’na Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçi akın etti .
22-25 Mayıs tarihleri arasında İzmir Ülkü Yarış Pistinde, İzmir Platform Fuarcılık tarafından gerçekleştirilen fuar, yetiştirici ve sektör temsilcilerini biraraya getirerek, heyetler halinde gelen kalabalık ziyaretçi gruplarına evsahipliği yaptı. Türkiye’de yine ilk kez İzmir’de düzenlenen, Anadolu Expo Canlı Süt ve Besi Hayvanları Çiftlik Ekipmanları, Süt ve Et Teknolojileri ve Yem İhtisas fuarı, Bornova Pınarbaşı Ülkü Yarış Pistindeki açılışına, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, İzmir Koyun Keçi Birliği Başkanı Özer Türer, İzmir Damızlık Sığır Birliği Başkanı Ali Gülkaynak, İzmir Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Osman Civil, Platform Fuarcılık Genel Müdürü Gül Ceylan, Canlı Hayvan Fuarı Düzenleme Komite Üyeleri, diğer ilgililer ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Fuarın açılış konuşmasında, İzmir’in süt ve süt ürünlerinin üretiminde, Türkiye’nin önde gelen illerinden birisi olduğuna değinen Vali Toprak, konuşmasına şöyle devam etti: “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğümüz, İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştirici Birliği ve İzmir Kırmızı Et Üreticileri Birliği destekleri ile Platform Fuarcılık Hizmetleri tarafından düzenlenen Anadolu Expo Canlı Süt ve Canlı Besi Hayvanları Fuarı’nın açılış töreni için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu fuarımızın ilk olması nedeniyle hem düzenleme komitesine, hem fuarcılığımıza, hem de destek veren herkse çok teşekkür ediyorum. Müsteşarımıza, Bakanlığımıza, gelen heyete de ayrıca şükranlarımı sunuyorum. Öncelikle amaçla il dışından gelen saygıdeğer konuklarımıza tekrar hoş geldiniz diyor; sizleri sevgi ve saygılarımla selamlıyorum."
Pınarbaşı'ndaki Ülkü Yarış Pisti'nde düzenlenen fuarın açılışında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, öğrencilik yıllarında Amerika'nın Teksas eyaletinde görüp hayran olduğu canlı hayvan fuarının benzerini İzmir'de görmekten gurur duyduğunu dile getirirken, görerek ve tecrübe ederek öğrenmenin önemine değindi. Türkiye'de hayvancılığın son yıllardaki gelişimine dikkat çeken Mirmahmutoğulları, yapılan bu organizasyonların değişimin ve gelişimin göstergesi olduğunu söyledi.
"Anadolu EXPO Canlı Süt Ve Besi Hayvanları Çiftlik Ekipmanları, Süt ve Et Teknolojileri ve Yem İhtisas Fuarı’’na Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Et ve Süt Kurumu, TİGEM tam destek sağladı. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM) çiftliklerinde bulunan numune hayvan türleri ile onur konuğu olarak katıldığı fuarda, ET ve Süt kurumu fuar boyunca üreticilerle görüşerek satınalma olanaklarını görüştü, tüm ziyaretçilere ürünlerinden dağıttı. Türkiye’de ilk defa İzmir’de gerçekleşen fuar, çeşitli yarışmalar ve şovlarla renklenirken, düzenlenen forumlarla çiftçinin kendini rahatlıkla ifade edebildiği bir serbest kürsü oluşturuldu.
Ege Bölgesindeki Afyon, Aydın, Denizli, Manisa, Kütahya, Burdur Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlükleri, Damızlık Sığır Yetiştiricileri, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri, Süt Üretici ve Kırmızı Et Üretici Birlikleri katılımları ile bölgelerindeki hayvancılık potansiyellerini ziyaretçiler ile paylaştılar. Afyon, Aydın, Denizli, Manisa, Kütahya, Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlikleri destekleri ile organize edilen, "Ulusal Damızlık Sığır Yarışması" başarıya ulaştı. Birlikler, önümüzdeki yıl gerçekleşecek 2.Ulusal Damızlık Sığır Yarışması için illerinde dereceye girmiş sığırlarıyla şimdiden hazırlıklara başladılar.
EN GÜZEL İNEK PODYUMDA
Anadolu Expo Canlı Hayvan Fuarında, İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından gerçekleştirilen ‘Damızlık Sığır Yarışmasında’ Holstein Tipi 92 İnek ermeydanında renkli görüntülere sebep oldu. Hollandalı Hakem Gerbert Engelen tarafından yapılan puanlamada ineklerin deri, göğüs, sırt ve bacakları, meme büyüklükleri ve süt verimliliği derecelendirildi. Birinciliği Bayındırlı Ramiz Türkbay’ın Karbeyaz isimli ineği alırken; ikinciliği Elvan, üçüncülüğü İse Seray isimli inek aldı. Dereceye giren inek sahiplerine Cumhuriyet Altını ve şampiyonluk kupaları verildi. Et ve Süt Kurumu da dereceye giren inek sahiplerini birer limuzin buzağı ile ödüllendirdi. Hayvan sahipleri ödüllerini Et ve Süt Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Vekili Ahmet Kalkan, Teftiş Kurulu Başkanı Şahin Bozdoğan ve Piyasa İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Mediha Üstün’den aldı.
Kaynak: iha