Ordu Kadın Platformu, düzenlediği basın açıklamasında son dönemde kamuoyunda tartışılan yargı kararları ve kadın haklarına yönelik düzenlemelere ilişkin sert açıklamalarda bulundu. Platform adına konuşan Meryem Külcü, demokrasi, kadın hakları ve eşit yurttaşlık mücadelesinden geri adım atmayacaklarını vurguladı.

Açıklamada, CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’na ilişkin verilen “mutlak butlan” kararının yalnızca bir siyasi partiyi değil, demokratik siyasetin tamamını hedef aldığı savunuldu. Kararın, halkın seçme ve seçilme hakkına müdahale niteliği taşıdığı belirtilirken, demokratik alanın daraltılmasına karşı tüm toplumsal kesimlerin ortak mücadele yürütmesi gerektiği ifade edildi.

Platform, Fatoş Pınar Türker’e yönelik işkence ve kötü muamele iddialarına da değinerek, çıplak aramanın hiçbir koşulda meşrulaştırılamayacağını belirtti. Açıklamada, “Kadınları aşağılayan, travmatize eden ve iradelerini kırmayı amaçlayan bu uygulama insanlık dışıdır. Çıplak arama işkencedir” ifadelerine yer verildi.

Kadın Platformu’nun gündemindeki bir diğer başlık ise nafaka hakkı oldu. Anayasa Mahkemesi’nin Türk Medeni Kanunu’nun 175. maddesindeki “süresiz olarak” ibaresini iptal etmesine tepki gösteren platform, kararın kadınların ekonomik güvencesini zayıflatacağını savundu. Açıklamada, yoksulluk nafakasının kamuoyunda oluşturulmaya çalışılan algının aksine bir ayrıcalık değil, ekonomik eşitsizliklerin telafisine yönelik bir hak olduğu vurgulandı.

TBMM gündemine gelmesi beklenen 12. Yargı Paketi’ne ilişkin de kaygılarını dile getiren platform, kadınların, çocukların ve LGBTİ+ bireylerin haklarını hedef alan düzenlemelere karşı mücadele edeceklerini açıkladı.

Basın açıklamasının sonunda Ordu Kadın Platformu, “Kadınların görünmez emeği yok sayılamaz. Kazanılmış haklarımızdan vazgeçmiyoruz. Yaşasın kadın dayanışması, yaşasın örgütlü mücadelemiz” mesajını verdi.

Kaynak: Haber Merkezi