Kahverengi kokarcalar, kış aylarını ergin halde "kışlak" adı verilen ev, ahır, depo gibi kapalı mekanlarda geçirir. Son günlerde Ordu'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, böceklerin kışlaklardan çıkmasına neden oldu.

Ordu İl Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, böceğin fındık bahçelerine dağılmadan kitle halinde imha edilmesinin önemini vurguladı. Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

"Kahverengi Kokarca ile kışlak diye tabir ettiğimiz alanlarda yapacağımız mücadele, ilimizde hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerine yükseldiği ve zararlının hareketlendiği şu günlerde ayrı bir önem kazanmıştır. Şuan içinde bulunduğumuz dönem itibariyle kışlak diye tabir ettiğimiz boş ev, ahır, depo, kömürlük, serende gibi alanlarda bulunan zararlı ile fındık bahçelerine dağılmadan hem mekanik mücadele yöntemi kullanılarak hem de ilaçlama yapılabilecek alanlarda halk sağlığına uygun ilaçlar kullanmak suretiyle mücadele çalışmaları yapılmalıdır. Unutulmamalı ki bir ergin dişi 150-200 adet yumurta bırakmaktadır."

Ayrıca önümüzdeki süreçte zararlı ile mücadelede Bakanlığımız Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından üretimi devam eden biyolojik mücadele etmeni doğal düşman Samuray arılarının Enstitümüzün belirleyeceği bir zaman diliminde doğaya salınımı yapılabilecektir. Kimyasal mücadele zamanı ise İl Müdürlüğümüz tarafından ilan edilecek olup, kullanılabilecek bitki koruma ürünleri Bakanlığımız Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanında (bku.tarimorman.gov.tr) yayınlanmaktadır. Zararlı ile mücadelede tüm paydaşların katılımı ve üreticilerimizin desteği ile bu sorunun da üstesinden gelinecektir" diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: Atakan Öztürk