Karabük Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sezgin Tiraki, yaz ayların başlaması ile ortaya çıkan Kene vakaları sonucunda oluşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKKA) konusunda alınan tedbirlerle Karabük’te ciddi oranda azalmaların yaşandığı söyledi.
Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sezgin Tiryaki, son günlerde ülke genelidne bazı illerde yaşanan kene ve KKKA hastalığı konusunda Karabük dışında 17 ilin Halk Sağlığı Müdürünün Sağlık Bakanlığı’nda değerlendirme toplantısına çağrıldığını belirterek, “Bu toplantıya Karabük’ün çağrıldığının unutulduğunu sanınca Bakanlıkla irtibata geçtik. Sağlık Bakanlığımızda bize, ‘ Gündemden düşmediniz. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığında yaptığınız çalışmalarda düşüşü yakından takip ediyoruz” denildi. Karabük olarak KKKA Hastalığında iyi bir noktaya geldik. Şuana kadar iki hasta tespit edildi ve bu noktada takibimiz sürüyor. KKKA’dan tamamen toplum ooalrka ve bölge olrak tam kurtulmuş değiliz ama bşraz daha zaman var. Bunun kısmen ortadan kaldırılması için biraz daha zaman lazım. İlİMİZDE kene ile yaşamayı öğrendi ve bu noktada sürekli eğitimden geçiyorlar. Kırsalda 50 bin insan yaşıyor. Burada hayvanların ilaçlanması ve vatandaşlarımıza kene çıkartma kartları dağıttık. Bizzat ben kendim köylere giderek denetlemelerde bulundum ve insanalrımız bilinçlendi. Geçen ay da Eflani’de muhtarları ve öüğretmenelri bir araya toplayarak kene konusunda eğitim verdik” dedi.
“BASİT TEDBİRLER BİLE ETKİLİ SONUÇLAR DOĞURDU”
Bu konuda epey bir yol aldık ama bu tip rektörel hastalıkta insanların bunla yaşamasını öğrenmesinin gerekli olduğunuda söyleyen Tiryaki, “ KKKA kene vasatası ile bulaşan bir hastalık. Kene özellikle orman ve tarla geçisinde, doğal hayatta bulunan hayvanların üzerinde yaşar. Bu hastalık hayvanlarda hastalığa yol açmıyor sadece insanlarda hastalığa yol açıyor. Bunun için tarlaya ıkan vatandaşlarımızın kendilerine koruyucu tedbirler almaları lazım. Basit tedbirler bile etkili sonuçlar doğurdu. Çorpalarını pantolanların üzerine geçirmeleri ve açık elbise giymeleri önemli faktör oldu. Üzerilerine yapısaşn keneleri çıkartmaları için kene kartları verdik ve eğtiimler düzenledik. Çıakramadıkları takdirde en yakın sağlık kuruluşuna başvuruyorlar. Bu noktada KarabüK’te vatandaşlarımız iyi bir şekilde bilinçlendi. Kene yapışmasının ardından 10 günlük süre çok öenmli ve bu noktada yüksek ateş, bulantı halsizlik ve başağrısı gibi genel sektomları yaaşayanların en yakın sağlık kuruluşuna başvurması lazım. Kenen tutulumu ile sağlık kuruluşuna başvuran var ama KKKA ile ilgili 2 kişiye teşhis koyduk ve onları takibe aldık” dedi.
Kaynak: iha