Hepimiz günümüzü çeşitli kararlar vererek geçiririz. İster basit ister karmaşık, ister önemli veya sıradan olsun, bu süreç çok zor olabiliyor.

Bazı insanların şüpheye dayalı kararlar vermeyi sevdikleri bir gerçek. Bazı nedenlerden dolayı, açık bir biçimde kendilerini doğru düşünmekten alıkoyan büyük bir kaygı içinde hissederler. Ancak bu, aslında olması gerektiği gibi bir durum değil. Daha kararlı olmanın anahtar noktaları, her zamankinden daha yaygın olan tereddüt etme ve bir şeyin üzerinde uzun süre düşünme eğilimini etkisiz hale getirme taktikleriyle yakından ilgili.

Bu noktada, özellikle önemli sonuçları olan bir sorunu çözmeniz gerektiğinde, farklı seçenekleri tartmak ve göz önünde bulundurmak tamamen sağlıklı bir seçenek olacaktır. Ancak, bu anlamda, sınırı aşabileceğiniz bir nokta da var. Her şeyi aynı anda ve sağlıklı bir şekilde değerlendiremezsiniz ve bunun yerine durmadan ve uzun uzun düşünmeye başlarsınız.

Bazı insanlarda sürekli bir biçimde ortaya çıkan tereddüt durumu daha belirgin olarak görülmekte. Çoğu zaman, eyleme geçmeden önce bu şeyleri tekrar tekrar düşünme uygulaması da tam anlamıyla harekete geçememe durumuna yol açar. Siz bunları düşünürken ve göz açıp kapayıncaya kadar, kararı, sizin için hayatın kendi kendisine verdiğini anlarsınız. Bunun sonuçlarının da pek hoş olmayacağına inansanız iyi olur. 

Daha kararlı olmanın ilk anahtarı, odak değişikliğiyle ilgili birşeyler yapmak. Bir bireyin sahip olduğu seçenekleri değerlendirirken olası sonuçlara odaklanması oldukça yaygın bir hata. Bu şekilde de, insanlar, o sonuca vararken geçirecekleri süreci tamamen unuturlar.

Aldığınız kararın mükemmel bir karar olduğu fikrini bir kenara bırakmak da çok önemli. Aslında, çoğu zaman içinizde şüphe uyandıran şey, herkesin kazandığı bir alternatif arayışı olacaktır. Ancak, her bir kararda kazançlar ve kayıplar olduğu için, bunu sağlamak pek olası değil. Her karar, az ya da çok bir diğer seçenekten vazgeçmek anlamına geliyor. Bu nedenle, karar verme sürecinizi daha optimal hale getirmek için, belirsizliğin her zaman bunun bir parçası olacağını kabul etmelisiniz.