Günümüzün önemli sorunlarından birisi karayolları kenarında kendiliğinden biten ağaçların ve bunların içinde yine kendiliğinden gelişen çort dikeni (yerel sözcük) oluşumlarıdır. Bunlar kendiliğinden büyüyor ve bazen dalları, bazen de kökleri yola; bulunduğu bölgede zarar veriyor.
Edindiğimiz tecrübe özellikle bölünmüş yol ve çevre yolu standardında yapılan yolların; korkuluk hatlarına 8 metre kalıncaya kadar; ağaç ve diğer cort dediğimiz oluşumlar; yolun çevresinin güzel ve güvenlikli olması anlamında; yüzey temiz olmalıdır. Özellikle karayollarının kendi sınırları içinde kalan yerlerde; yol hendeği olmıyan bölgelerde; kendiliğinden yetişen akasya ağaçları; özellikleri gereği kökleri derine gitmediğinden; asvaltın altına girip; orada kök salmakta ve yolları bozmaktadırlar. Eğer karayollarının kendi sınırları içinde 8 metreden sonra kendiliğinden biten veya ağaçlandırılan kesitlerde; ağaç altları; sadece 2 metre yan dalları (görünüm alanı) budanır ve büyütülürse çok güzel olacağı ortadadır. Özellikle giriş, çıkış (toplama, çıkarma) kavşaklarında ağaçlandırılan bölge alttan 2 metre budanır; çevresi de temiz bir yapıda olursa; son derece güzel ve güvenlikli bir çevrenin oluşacağı ortadadır. Özellikle çıkış, giriş yollarında; kendiliğinden biten ağaç dalları araçlara zarar verebilecek seviyeye gelebiliyorlar. İki şeritli yollarda (gidiş, geliş) yola yakın bölgelerdeki kendiliğinden biten ağaçlar; içinde yabancı otlar ve cortlar olduğu için; görüş sahasını engelliyebiliyor; kış aylarında kar yağdığı zaman; ağırlık nedeniyle; dal kırılmaları veya ağacın fiilen yan yatarak yolun karşısına ve geçiş güvenliğinin tehlikeye düşmesine yol açabiliyor. Ayrıca yola çok yakın ağaçlar; yoğun rüzgar, kökten kayma, su tutan toprak tipinde ise; toprak kayması nedeni ile yola düşüp veya yan yatarak; yolu kapatabilmekte; daha tehlikelisi hareket halindeki aracın üzerine düşebilmektedir.
Fiziki şartlarda; yol güvenliğinin en iyi seviyede sağlanması; hem fiziksel görüntüyü güzelleştirecek; geniş, ağaçlık alan tanzim edilmiş; karayolu güzergahlarının yeşil park alanı durumuna getirecek; hem de yol güvenliğini ve yolun uzun ömürlü olmasını sağlıyacaktır.