Kars İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün ve İl Müdür Yardımcısı Mehmet Uluman, geçtiğimiz günlerde Kaz Üretimi İşletmesini ziyaret etmiş ve sezonun başlangıç üretimi olan 2 bin 400 adet kaz yumurtasının kuluçkası için düğmeye basmıştı.
Düzgün, sezonun ilk üretimi olan kazların kuluçkadan çıkışını da gözlemlemek için yeniden yerli kaz üretim işletmesine ziyarette bulundu.
Dr. Hüseyin Düzgün, şirketin yönetim kurulu başkanı Muhammet Demirkaya ve Genel Müdür Ziraat Mühendisi Barış Gültekin ile yaptığı görüşmelerde Kaz kuluçkalarının yüzde 85’inde çıkış gösterdiği bilgisini aldı. Genel Müdür Ziraat Mühendisi Barış Gültekin “Burada kuluçkadan çıkan kazlar orijinini Almanya’nın Hannover şehrinden alan ağır cüsseli bir kaz olan ‘EMBDEN’ ırkıdır. Bu ırk daha sonra İngiltere’ye getirilmiştir. Yumurta verimi iyi olan bir ırktır. Her kaz bir yumurta sezonunda 30-40 yumurta verir. Embden birinci sınıf yemeklik kazdır” dedi.
Dr. Hüseyin Düzgün, Kars kazının Türkiye’ye ve dünyaya tanıtılması için bu önemli adıma her zaman destek olacaklarını dile getirdi.
Düzgün, işletmenin 6 bin 240 adet kaz yumurtası kapasiteli kuluçka makineleri ile 2014 yılı için 5 bin adet kaz, 2015 yılı için ise 15 bin adet kaz üretmeyi hedeflediğini belirtti.
Düzgün, kaz kuluçkalarından alınan yüzde 85’lik çıkış oranın önemli ve büyük bir başarı olduğunu belirterek, işletme sahiplerine ve çalışanlarına teşekkür etti.
Kaynak: iha