Kendi kendine yeten insanlar ne soğuktur ne de mesafelidir. Kendilerine güvenirler, yalnızlıktan korkmazlar ve kendi kararlarını vermek için kimseye güvenmezler. Bu, herkesin geliştirebileceği değerli bir özelliktir.

Kendi kendine yeten insanlar, sağlıklı benlik saygısı ve bağımsızlığın bir karışımıdır. Kendi kararlarını verirler ve başkalarına bağımlı değildirler. Aslında yalnızlıktan korkmazlar. Bu insanları yukarıda sayılan özelliklerinin ötesinde en çok tanımlayan şey, onların düşünce özgürlüğüdür.

“Kendi kendine yeterlilik” denilince akla ilk gelen şeyin nasıl olup da kimseye ihtiyacı olmayan ve kendi başına hayatta kalabilen biri imajı olması ilginç. Ancak bu terim aslında pek çok psikolojik yapıyı içinde barındırmaktadır. Bu makale, bu kavramı daha derinlemesine inceleyecek, böylece onu daha da geliştirebilir, klişeleri bir kenara bırakabilir ve kişisel gelişim repertuarınıza entegre edebilirsiniz.

Sonuçta, bu kavram bağlarınızı koparma ile eş anlamlı değildir. Hiçbir şeye veya hiç kimseye ihtiyacı olmayan bir keşiş olmakla ilgili değildir. Aslında, kendine yeterlilik kendine inanma sanatıdır.

Bu dönüşümlerin büyük bir kısmı ofis veya fabrika hayatından ayrılarak kırsalda yaşamayı içeriyordu. Bu, Birleşik Krallık’ta bir çevre hareketine öncülük eden alternatif insan topluluklarının ortaya çıkmasına neden oldu. Böylece, bu yüzlerce erkek ve kadının (çoğunlukla gençlerin) keşfettiği ilk şey, kendi kendine yeterliliğin çok çaba gerektirdiğiydi.

Sistemin dışında kalmak ve doğayı kullanarak yaşamak kolay değildi. Bununla birlikte, birçoğu, ekonomik kendi kendine yeterliliğin bu yaşam tarzı yoluyla uygulanabilir olmamasına rağmen, psikolojik kendi kendine yeterlilik geliştirmelerine yardımcı olduğunu fark etti. Başka bir deyişle, kendileri için düşünmeyi ve daha eleştirel bir bakış açısına sahip olmayı öğrendiler.

Bazıları kendi kendine yeten insanların soğuk ve mesafeli olduğunu düşünür. Ancak, bu doğru değildir. Bu insanlar sevgiye değer verirler ancak kimlerle bağ kurduklarına dikkat ederler.

Özgünlüğe, samimi sevgiye, gerçek dostluğa ve kendi özgürlüklerini sınırlamayan zenginleştirici ittifaklara değer verirler. Ayrıca, kimseye bir şey kanıtlamak zorunda olmayan ve besledikleri bağlardan zevk alan insanlardır. Her şeyden önce, kendilerine gerçekten saygı duyarlar.