Kendinizi başkalarının eline bırakıyorsanız, herkesin ihtiyaçlarını kendi ihtiyaçlarınızın önüne koyuyorsanız, kronik fedakarlıktan muzdarip olabilirsiniz.

Kronik özveri kendinizi kaybetmenize neden olabilir. Siz bir insansınız ve zamanınızı ve enerjinizi başka insanlara ve şeylere yatırmanız normaldir. Bununla birlikte, iyi niyetli olsanız bile, kronik  özveri göstermenin sizi yıpratacağını anlamalısınız.

Başkalarının istediği veya söylediği şeyler nedeniyle kendi inançlarınızı ve kişisel değerlerinizden kesinlikle vazgeçeceğinizi düşünüyorsanız, tekrar düşünün. Kişisel fikrinizden vazgeçmenin ve diğer insanlar nedeniyle kendinizi reddetmenin etkisini hafife almayın.

Kendinizi başkaları için feda etmek ve kendinizi tamamen bir davaya adamak iki anlama gelebilir:

Değerler çatışmasının üstesinden gelme ihtiyacı. Kendinizin ve kendinizi feda ettiğiniz kişinin veya kişilerin.

Kendinizden vazgeçmeyi kabul etmek. Fikirlerinizi, ihtiyaçlarınızı veya isteklerinizi reddetmek.

Fedakarlık, kendi refahınızdan vazgeçmeniz veya başkaları veya başka bir şey için kendi ihtiyaçlarınızı karşılamayı bırakmanız gerektiğinde ortaya çıkar. Özveri bunun ötesine geçer. Bu, kendinizin bir parçasından vazgeçmek demektir.

Psikolojik terimlerle konuşursak, fedakarlık, başkalarının iyiliği için kişisel çıkarlarınızı terk etmekten ibarettir.

Özveri kendinizi belirli ihtiyaçlarınız veya kişisel isteklerinizden mahrum bırakmaktan ibaret olduğu için, özünde, kendinizin önemli bir kısmından vazgeçmek anlamına gelir. Zaman zaman haysiyetinizi ve hatta kimliğinizi sürdürememek demektir.

Öte yandan, bir şeyi veya bir kişiye kendinizden çok daha fazla değer veriyor olduğunuz anlamına gelir ki bu da dayanışma ve fedakarlık konusunda çok şey söylüyor.

İnsanlar başkalarını düşünmeye değer verme eğiliminde olmalarına rağmen, kendilerini feda etmek konusunda aşırıya kaçabilirler . Özellikle, fedakârlığı yapan kişi refahının bir kısmını kaybettiğinde.

Bu nedenle, kendini feda etme durumu bazen her şeyden vazgeçenler için yıkıcı veya işlevsiz olabilir.

Özveri örneklerinin listesi sonsuzdur. Bazı örnekler, belirli bir durum için iki kere düşünmeksizin kendilerini feda eden insanlar, çocukları için yaşayan ebeveynler ve kendilerini tamamen eşlerine adayan, kendi mutluluklarından ve refahlarından vazgeçen insanlardır.

Bu davranışların birçoğu kısa vadede sorun yaratmaz . Hatta normal ve sıradan sayılabilirler.

Sorun, birisi özveri alışkanlığını patolojik bir seviyeye  vardırıp kendini feda ettiğinde ortaya çıkar. Bu insanlar kişiliklerini kaybetme riski altındadır.

Kendini feda etme, kendini değersizleştirmekle eş anlamlıdır. Bu değerlerin değişmesi anlamına gelir ve kişini değersiz olduğunu düşünmeye başlarsa, patolojik bir durum haline gelebilir.

Kısacası, kendiniz için endişe edin, böylece kronik özveri içinde kendinizi kaybetmeyin. Kendinizi kaybetmemek için kontrollü bencillik uygulayın!