Kendi hatalarınızı affedebilmek ve bunları evrimin doğal ve gerekli bir parçası olarak kabul edebilmek, benlik kavramınız ve kişisel gelişiminiz için çok önemlidir.

Bağışlama, belirli bir kişiye veya duruma karşı öfke, küskünlük veya intikam arzusu duygularını geride bırakmak için bilinçli ve gönüllü bir karar olarak tanımlanabilir. Bu nedenle, affetmenin başkalarını nasıl yargıladığınızla ilgili olarak etik ve ahlaki sonuçları vardır. Ayrıca, yargılama şekliniz, onlarla bağlarınızı korumanıza izin verir. Ancak, başkalarını affetmek genellikle kendinizi affetmekten daha kolaydır. Bunun neden olduğunu kendinize sorabilirsiniz. Gerçekten de, kendi eylemlerinizi yargılamada neden bazen bu kadar katı davranıyorsunuz?

Bu yazıda, kendinizi affetmenin ne anlama geldiğini ve zihinsel sağlığınız için neden önemli olduğunu açıklıyoruz. Ayrıca kendinizi affetmenin öneminin nasıl daha fazla farkına varabileceğinizi de keşfediyoruz.

Kendinizi affetmek, neden olduğunuz herhangi bir hasarın farkına vardığınız, onu onarmaya çalıştığınız ve kendinizi kınama ve suçluluk duygularınızı ortadan kaldırdığınız veya azalttığınız süreç olarak tanımlanmıştır.

Kendinizi affetmek, kendini kınama duygularını deneyimlemeyi gerektirir. Bunların yerini daha sonra hatalarınızı düzeltme ihtiyacı duygusu alır. Ancak, kendinizi affetmeyi kendinize düşkünlük, kendinizi kandırma ve narsisizm ile karıştırmamaya dikkat etmelisiniz.

Örneğin, eski bir defteri kapamak ve kendiniz hakkında daha iyi hissetmek için basit bir arzu, kendini affetme arayışıyla karşılaştırılamaz. Aslında bu ilk örnek bencil ve küçümseyici bir tepkidir. Öte yandan, kendinizi affetmek, benlik kavramınızı yeniden kurmak, bilinen yolunuza yeniden katılmak ve hatalarınızı düzeltmek anlamına gelir.

Kendinizi affetme kapasiteniz üzerinde çalışmak, birbiriyle güçlü bir şekilde bağlantılı aşağıdaki dört boyutla uğraşmanız gerektiği anlamına gelir.

Kendinizi affetme yeteneğine sahip olmak, araya giren ve geviş getiren düşüncelerinizi geride bırakmanıza yardımcı olacaktır. Nitekim bu tür düşünceler çoğu zaman kaygı ve depresyona yatkınlığa yol açabilmektedir. Bu nedenle, kendinize karşı bağışlayıcılığı ifade edebilmek, iyi bir zihinsel sağlık durumunu korumanıza yardımcı olacaktır.

Aynı şekilde, kendinizi affetmek hatalarınızdan ders çıkarmanıza ve kişisel gelişiminizi artırmanıza da yardımcı olur. Ayrıca, başkalarına karşı adalet ve tazminat duygunuzun gelişmesini kolaylaştırır.

Elbette her zaman kendinize kızmanıza neden olan durumlar olacaktır. Örneğin, gerçekten yapmak istemediğiniz bir şeyi yapmak, hata yapmak ve başkalarını hayal kırıklığına uğratmak. Ancak, tüm durumların sizin kontrolünüz altında olmadığını ve hatanın evrimin doğal bir parçası olduğunu kabul etmek, bu durumları yaşamınızda acı verici ama gerekli tümsekler olarak yorumlamanıza izin verecektir.

Son olarak, psikolojik iyiliğinizin büyük ölçüde hem kendinizle hem de geçmişinizle uzlaşma yeteneğinize bağlı olduğunu unutmamalısınız.