Kilis Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Şevket Memiler, Kilis’te, Yeni iş yeri açan esnafın yüzde 60’ı iki yıl içerisinde işi bıraktığını söyledi.
KESOB Başkanı Şevket Memiler, iş deneyimi olmayan kişilerin açtığı iş yerlerinin iki yılda kapandığını ifade ederek, “Yaptığımız araştırmada Kilis’te ilk kez iş yeri açanların yüzde 60’ı iki yıl içerisinde iş yerini kapatıyor. Bu konuda gerçekten esnaflık yapan insanlar da zarar görüyor. Bu iş yerlerini açan insanlar bütün birikimini buraya yatırıyor. İstediği işi yapamayınca kapatıyor. Bir kısmı da kredi çekiyor. Esas olarak bir kişinin bildiği sektörde çalışması önemlidir"dedi.
Bürokratların ve siyasetçilerin sürekli esnaf ziyareti yaptığını kaydeden Memiler, “acaba buradan sormak istiyorum. Neden esnaf ziyarete yaparken oda başkanlarını yanınıza almıyorsunuz? Esnaf oda başkanları esnafın temsilcisi değimli? Şu zamana kadar isim vermek istemiyoruz, yerel medyadan takip ediyoruz. Bürokratlar ve siyasetçiler esnafımızın hangi sorununu çözmüş çok merak ediyorum. Çözdükleri bir sorun veya sıkıntı var ise bizimle paylaşırlar ise çok sevineceğiz.”
Memiler, Suriyelilerin sektörel bazda en fazla 50 esnafa faydası bulunduğunu belirterek, “Bazı yetkililer her gittikleri yerde yok, Suriyelilerin şöyle faydası varmış esnafa yok böyle faydası varmış, Kilis’te 14 oda başkanı var. Gelsin bu yetkili arkadaşlar, oda başkanlarımıza sorsun kime faydası varmış, sadece bazı sektörde faydası var. Genel manada esnafımız Suriyelilerden şikayetçi, her gün bir yeni iş yeri açıyor Suriyeliler, bunu söylediğimiz zamanda kızıl kıyamet kopuyor. Yok efendim bu iş yerleri Kilislilerin adına imiş, yok bilmem neymiş, bütün kurumlar üzerine düşeni yapması gerekiyor. Kira fiyatları arttığı için esnaflarımız zarar görüyor. Kilis yakında böyle giderse ‘arap’ şehri haline bürünecek. Eğer bu Suriyelilerin iddia edildiği gibi Kilis esnafına faydası var ise devletin bütün kayıtları meydandadır. Kaç tane dar gelirli esnafımız yeni ev almış? Kaç tanesi yeni araba almış? Kaç tanesi bağ, bahçe, zeytin ve tarla almış? Göstersinlerde bizde bilelim. Birileri Suriyelilere sanal kahraman ilan etmek istiyor. Gerçekle hiçbir ilgisi yok.”
Kilis halkını kendi anne ve babaları kadar çok sevdiklerini iddia eden Memiler, " Biz esnaf olarak Kilis halkını çok seviyoruz. Çünkü biz bu şehirde doğduk, bu şehirde öleceğiz. Kilis’in sorunları ile boğuşan bizleriz, atıp tutmayla bu işler olmuyor. Defalarda açıklama yaptık, sorunlarımızı dile getirdik. Hepsi kulak arkası edildi. Konteyner kentlerde 40 bin Suriyeli var. Bunlara verilen kartlar ile konteynerlerdeki marketlerden alış veriş yapıyorlar. Bu kartlarla Kilis’ten de alış veriş yapmasını istedik. Rakabet ortamı oluşsun dedik. Ama yok sadece sözde kalıyor. Suriyeliler geldiği ilk zamanlarda bazı siyasetçiler ve bürokratlar yok şöyle esnafa faydası olacak yok böyle katkısı olacak diye nutuk atıyorlardı. Gerçekle hiçbir ilgisinin olmadığı ortaya çıkmıştır” dedi.
Kaynak: iha