Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade edilmektedir ve belli koşullarda gelir vergisine tabi tutulmaktadır.

Sadece kira geliri elde edenlerin 2014 yılı gelirlerine ilişkin beyan durumu hakkında kısa açıklamalar yapılmıştır.

Kira gelirinde, gelirin elde edilmesi tahsil esasına bağlanmıştır. Tahsil esasına göre kira gelirinin vergilendirilmesi için nakden veya ayni olarak tahsil edilmiş olması gerekmektedir.

Konut Kira Gelirlerinin Beyanı;

Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının (2014 yılı için istisna tutarı 3.300 TL) altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmamaktadır.

İstisna tutarı olan 3,300 TL.nin üzerinde gelir elde edenlerin kira beyannamesi vermeleri zorunludur.

Kira gelirinin yanında ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar 3.300 TL’lik istisnadan yararlanamazlar. Ayrıca, 3.300 TL ve üzerinde konut kira geliri elde edenlerden, ayrı ayrı veya birlikte elde ettiği ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının gayri safi tutarları toplamı 2014 yılı için 97.000 TL’yi aşanlar, istisnadan yararlanamazlar.

Konutlardan elde edilen kira gelirleri 1 MART 25 MART 2015 tarihleri arasında beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2014 yılı için 3.300 TL’lik istisnadan yararlanılamaz.

İşyeri Kira Gelirlerinin Beyanı;

2014 yılı içinde işyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı 27.000 TL’yi aşanlar beyanname vermek zorundadırlar.

Beyanname verme sınırı olan 27.000 TL’nin aşılıp aşılmadığının tespitinde, gelir vergisi kesintisine tabi brüt kira gelirleri ile konut kira gelirinin gelir vergisinden istisna edilen tutarı aşan kısmı birlikte dikkate alınacaktır.

Beyannamenin Verilme Yeri , Zamanı ve Ödenmesi;

Mükelleflerin, 2014 yılına ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için 1 MART - 25 MART 2015 tarihleri arasında beyannamelerini vermeleri gerekmektedir.

Beyanname, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verilecektir. Mükellefler normal olarak ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine bağlıdırlar. Mükellefler beyannamelerini kağıt ortamında verebileceği gibi, elektronik ortamda www.gib.gov.tr adresinden “Önceden Hazırlanmış Beyanname Sistemi” ile de beyan edebilmektedirler.

Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi 1.Taksidi 31 MART 2015, 2.Taksidi 31 TEMMUZ 2015 tarihine kadar olmak üzere iki eşit taksitte ödenmesi gereklidir.