Ordu Devlet Hastanesi, Konuşma ve Dil Terapisti Bengisu Çakır; en yaygın akıcı konuşma bozukluğu olan kekemelik hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu.
Çakır, “Kekemelik; ses, hece veya tek heceli sözcük tekrarı, seslerin uzatılması veya hava akımındaki bloklar şeklinde görülebilen konuşmanın akıcılığını sekteye uğratan bir durumdur.” diyerek açıklamalarda bulundu.
Çocukluk döneminde ortaya çıkıyor
Bu özelliklere ek olarak diğer belirtileri de ekleyen Bengisu Çakır, “Göz kırpma, baş sallama, yüz buruşturma, el-ayak vurma gibi ikincil davranışlar eşlik edebilmektedir. Ayrıca kekemeliği olan bireyler, kekemeliğe yönelik olumsuz duygu ve düşünceleri sebebiyle kısa cümleler kurma, sözcük değiştirme, mmm-şey gibi ertelemelerde bulunma ya da belirli konuşma ortamlarından kaçınma gibi davranışlar sergileyebilmektedir.” dedi.
Çakır, “Kekemelik genellikle dil ve konuşma gelişiminin en aktif olduğu zaman olan 2-5 yaş aralığında ortaya çıkmaktadır. Günümüzde kekemeliğin nedenleri çok faktörlü bir yapıda açıklanmakta ve dilsel, bilişsel, psikolojik, sosyal, motor ve yapısal birçok etkenin dinamik etkileşiminin kekemeliğe neden olduğu vurgulanmaktadır.” diye ifade etti.
Uygun bir terapi alınmalı
Konuşma ve Dil Terapisti Bengisu Çakır, “Ebeveynler çocuklarının kekemeliğinden endişe ettiğinde, endişelenecek bir durum olup olmadığını belirlemek ve eğer öyleyse uygun bir terapi planı oluşturmak dil ve konuşma terapistlerinin sorumluluğundadır.” dedi.
Çakır, “Dil ve konuşma terapistleri, bir çocuğun kekemelik problemi olduğunu veya kekemeliğin gelişme olasılığının yüksek olduğunu belirlerse, doğrudan terapi veya dolaylı terapi olmak üzere iki müdahale stratejisi kullanabilir.” diye konuştu.
Haber merkezi