Kocakarı yaşlanmış, köşesine çekilmiş, dinleniyor. Havalar puslu. Kocakarı, mır mır edip duruyor. Dinleyen yok. Gece ağılı kurt basıyor. Koyunlar telef oluyor. Kocakarı ''Hava puslu, köpekleri salın, silahları dolu tutun'' diyormuş. Sonradan anlaşılıyor.

Benimki de o hesap. Ekonomideki olacakları söylüyorum, dinleyen yok. Önceden yazdıklarıma bakın anlarsınız. Tekrar etmekte yarar var.

1. Düşük faiz ile devlet bankalarından kredi vermeyin DÖVİZE DÖNER dedim. Fark ettiler ama geç kaldılar. BDDK, kredi alanların döviz hesaplarına sınır getirdi. Ama, atı alan Üsküdarı geçti.

2. Faizleri düşürmeyin, bankacılık sistemi kaydi para yaratır. Kaydi para enflasyonu azdırır, dedim. Dinleyen yok. Ülkede enflasyon yüzde 300 leri gördü.

3. Kur korumalı mevduat, Hazineye büyük yük getirecek. KKM hesapları 1,2 trilyonu buldu. Bu hesaplardaki paranın çoğu reel değil. Kayden üretildi. Ülke reel olmayan mevduata para ödüyor. Düşük faizle kredi alanlar, kredileri KKM hesaplarında tutuyor. Milletin parası ile zengin oluyor.

4. Kur ve faiz aynı anda düşük tutulamaz. Bu kural ispat edileli bir asır oldu. Tutmaya çalışırsanız, düşük kurdan ithalat patlar. Cari denge bozulur. Düşük faizden, piyasa kayden para üretir ve enflasyon azar. Türkiye, 100 yıl önce saptanmış ekonomik kurala uymuyor olmanın sonuçlarını yaşıyor.

5. Serbest piyasa ekonomisinde, fiyatlara müdahale edilmez. Hükümet fiyat denilince, mal ve hizmet fiyatını anlıyor. Halbuki, üretim faktörlerinin de fiyatı vardır. Faiz, sermayenin fiyatıdır. Türkiye faize müdahale etmenin ekonomik sonuçlarını yaşıyor.

6. Hazine bonosu faizi ile politika faizini eşitleyin, aksi taktirde, para politikası sistem dışı kalır. Dedim. Uyulmadı. Şimdi anlaşılıyor ki, merkez bankasından repo yoluyla düşük faizli kredi kullanan bankalar, hazine bonosu alıp repo yapıyor. Politika faizi, piyasa dışı kalıyor. Politika faizinin düşmesi, piyasa faizini düşürmüyor.

7. Türkiyenin temel sorunu Sosyal Güvenlik Giderleridir. Bütçeye bakın anlarsınız. Bütçenin yüzde 40 civarındaki ödenekleri SGK giderlerinden oluşuyor. SGK giderlerini azaltmadan bütçe dengesi kurulamaz. Bu konuya muhalefet de kulak tıkıyor. Popülizmin egemen olduğu ülkemizde dengeler ENFLASYON ile kuruluyor.

Şinasi Kara, boşuna yazıp duruyor.