Kokarca istilacı bir tür olarak görülüyor. Salgıladıkları koku ile; diğer böcekleri de kendine çekerek bulunduğu yeri istila edebilirler. Kokarca zararlısı doğada 5, altı yıl yaşıyabilir; deneylerde hayvanat bahçesinde 12 yıla kadar yaşamıştır.
Kokarca; (Pentatomidoe Familyasından) Çin, Japonya, Kore Yarımadası, Tayvan’a özgü bir böcek türüdür. Son zamanlarda Avrupa ve Güney Amerika’ya da yayılma yolundadır. Kuzey Amerika’da 1998 eylülünde, Pensilvanya’da görülmüştür. 2007 de Avrupa’ya geçti; 2016 da Gürcistan’da görüldü. 2017 de Artvin; sonrasında İstanbul’da görüldü. Şu anda Türkiye’de 18 ilde olduğu iddialar arasındadır. Tırlarla, nakliye içinde geliyor. Günde 5 km hızla yayılıyor. 300 den fazla meyve, sebze ile beslenebiliyor. Bölgemizde fındıkla besleniyor. Fındık bittikten sonra; henüz hasadı yapılmamış; diğer ürünlere yayılıyor. Mayıstan eylüle kadar tarım ürünleri ile besleniyor; ve onlara zarar veriyor. Kış aylarında sıcaklığın çok düşük veya düşük olduğu aylarda; korumalı yerlerde hareketsiz, fakat canlı yaşıyor. (ev, malzeme deposu, ot deposu, yem deposu, samanlık, ağaç kovukları, zemini su almıyan, ısısını muhafaza eden ağaçlık alan. (Bu devrede ölü gibi duruyor.) Sıcaklık 17 derece ve üzerine çıktığında harekete geçiyor. Bu böcek için Karadeniz İklimi çok müsait.
Samuray arısı kokarcanın yumurtasını yiyor; % 70 oranında bir başarı sağlıyor. (Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü- Samsun’da üretiliyor.) Samuray arısı kullanıldığında ilaç kullanılmaması gerekiyor. (Yaklaşık 15 gün)
Kokarca ile mücadele şekilleri mekanik, biyolojik, kimyasal ve bioteknik. Ordu Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından temin edilen 600 adet feromon Tuzak kahverengi kokarca yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerde; popilasyon yoğunluğunu azaltmak için kullanılmaya başlandı.
Eğer Tarım ve Orman Bakanlığı; Ordu İl Müdürlüğünce; ekim ayı içinde; aynı anda ilin her yerinde; dron ile etkin ilaçlama yapılması gerekiyor. Eğer böyle bir ilaçlamada % 90 başarı sağlarsak; kokarca zararlısı çok aza inecek; mayıs ayı içinde yumurtlama devresinden önce ( Nisan 20 – 30 arası/ hava şartına göre) aynı ilaçlama; dron ile yeniden yapılırsa; sanıyorum sorun çözülebilir; ama boş alanlar, arsalar, spor tesisleri, parklar, ağaçlık alanlar, çay ve dere havzaları dahil; tarım sahalarının tamamı ilaçlanmalıdır.
Sonrasında fındık üretimi yapan çiftçiler mayıs ayının 10 ila 20 arasında 1 sefer; haziran beşte 2 ci sefer; ihtiyaç varsa gerekli zamanda 3 cü sefer atarak bu sorunu aşabilirler. Aksi halde artan kokarca böcekleri; artan oranlara göre; telafi edilemez zararlara yol açabilirler.