“Yeryüzündeki şartların düzelmesi, sadece bilimsel buluşlardan çok ahlaklı bir yaşama düzeninin gerçekleşmesine bağlıdır(Albert Einstein).”

Sevgili dostlarım pandemiyle ilgili daha öncede belirtmiştim. Ben  yazmaktan sizde okumaktan bıktınız. Ama meslektaşlarımdan ve hasta olan sevdiklerimden gelen sorular üzerine aşağıdaki konuları tekrar kısaca belirtmekte yarar görüyorum. Hipokrat yeminimiz bunu gerektiriyor.

️En çok gelen soru Turcovac aşısı İle ilgili. Şu ana kadar benim bildiğim ölçüde(yanılıyorsam ve gözümden kaçmış ise düzeltile)TURCOVAC aşısı İle ilgili “Hakemli Dergi veya Dergilerde” yayınlanmış yayın olduğunu duymadım veya göremedim. İnaktif bir aşıdır. Bu böyle biline!

️Bilindiği gibi bundan böyle “Riskli yaş artık 65 değil, 60 yaşa inmiştir.” Dolayısıyla riskli yaş denilince eskisi gibi 65 olarak değil,60 yaş olarak kabul edelim.

️Omicron' un en önemli alt varyantı BA.2 olup, DSÖ(Dünya Sağlık Örgütünce)‘ce diğer alt varyantlara göre daha bulaşıcı olduğu özellikle genç, yaşlı ve yan hastalığı olanlarda ciddi ve ölümcül olabildiği belirtilmiştir.

️Daha önceki yazılarımda hibrit yani melez varyant umarız olmaz demiştim. Maalesef 50’den fazla sayıya oluşmuş rekombinant (Melez) varyant bildirilmiş. Bu varyant Delta ve Omikron birlikteliğinden oluşmuş. Deltamicron veya Deltacron; Yüzeyinde ağırlıklı Omikron hakimiyetinden kliniği şimdilik hafif seyrediyor. Bu konuda yayınlar çıktıkça daha fazla bilgimiz olur.

️Omicron Varyantı,Delta Varyantına göre daha hafif bir klinik tablo göstermesine rağmen, daha hafif geçiyor demek kesinlikle doğru değildir. Ciddi sonuçlara yol açabilir.

️mRNA aşıları Tip -1 denilen öldürücü  “Anafilaktik Şok” yaptığına dair yaşamı tehdit eden bir tıbbi tablo olabilir mi? Ben duymadım ve rastlamadım. Bu konuda ilgili uzmanlık derneklerinin bilgisine ve ciddi yayınlara bakmak gerekir. Diğer allerjik reaksiyonlarla karıştırılabilmekte. İkisini bence karıştırmamak gerekir.

️mRNA aşılarının emboli yaptığına dair şimdiye kadar bir yayın bulamadım. İlgili Uzmanlık derneklerinin görüşlerini izlemek en doğrusu. Hafif ve geçici myokardit ve perkardit(Genellikle genç erkeklerde çok nadir görülen kalp kası ve zarı iltihabı şeklindeki yan etki) görülebiliyor. Halbuki COVİD-19 enfeksiyonu myokardit ve perikardit daha sık ve ciddi seyretmektedir. Dolayısıyla mutlaka aşılanın derim.

️Pandemi şu an gözlemlerimize rağmen beşte bir düzeyinde azalmasına rağmen öldürmeye devam etmektedir.

️Siyasi ve ekonomik nedenlerle resmî pandemi önlemleri gevşetilmesene rağmen mRNA aşı programımıza ilgili uzmanlık derneklerinin önerileri doğrultusunda devam edeceğiz. İnaktif aşılar daha önceki yazılarımda da belirttiğim üzere salgın öncesi ve salgın başlangıcında, henüz varyantlar oluşmadan önce anlamlıydı.

️Çocuklarımıza mutlaka mRNA aşı yaptırmadan salgın kontrol altına alınmaz diyorum.Bu benim düşüncem.

️Maske, mesafe(en az 2 metre),hijyen kurallarına uyarak olanak elverdiği ölçüde kalabalık yerlere girmemeniz sağlığınız için önemlidir. Girmek zorunda iseniz, kısa kalıp, ortamı sık sık havalandırın derim.

▪️Yazımızı her  zaman yaptığımız üzere güzel bir Giresun türküsü İle bitirelim. Cemil Uzel’in kaynaklık ettiği sevgili Ümit Tokcan ağabeyimizin derlediği türkünün ismi SOKAK BAŞI MEYHANE. Haydi türküdeki gibi “Hep Beraber Olalım!”

Kale Bayırı Düzü

Devriye Sardı Bizi

Hep Beraber Olalım

Vermeyelim Şu Gızı

Sevgilerimle…