Her meslek grubunun, daha doğrusu o meslek mensupları ile ilintili enfeksiyonları anlatmaya çalışırken; ister istemez erkek egemen bir sistemde yoğunlaştığımızdan, "Kadın çalışanları" enfeksiyonlar açısından değerlendirmemiz istendiğinde inanın şaşırmıştım.. Korona sūrecini yaşadığımız şu günlerde bu istek üzerine KADIN EMEKÇİLERİN KARŞILAŞABİLECEĞİ ENFEKSİYON HASTALIKLARI'nı oturup yazmaya çalıştım. Umarım yararlı oluruz. Bu konuda bilgilendirme yaparken enfeksiyonların kadın cinsiyeti açısından  ve diğer sağlık sorunları yönünden risklerini belirtip, yorumlarımızı yapmamıza rağmen, kadınları genellikle ihmal ettiğimizi düşündüm. Ya da ben yanılıyorum. Bu konuda gözüme istediğim gibi yazı çarpmadı veya ben göremedim. Belki bu yazıyı birileri  okur da, enfeksiyonlar açısından önlemler alınırsa amacımıza ulaşmış oluruz. Biz burada KADIN EMEKÇİ deyince bilfiil çeşitli üretimlerde olup, çalışarak alınterinin karşılığını almak için bedeni ve zihinsel yetenekleri ile artı değer üreten kadınları kastediyoruz. Burada vurguladığımız nokta ; çeşitli fiziki ve sosyal olumsuz ortamlara girebilen, sadece ofisinde oturmayan, meslek mensubu durumunda olan kadın çalışanlarıdır. Amacımız, normal popülasyondan pek farklı olmasa da, çeşitli sorunlarına rağmen, koşuşturma içinde olan, maalesef erkek egemen toplumun oluşturduğu iklimde sömürülen bu yapılanma da; öngörebildiğimiz noktaların altını çizmeye çalıştım. Farkındalık yaratıp, gelecekte yapılabilecek çalışmalara ışık tutarsak ne mutlu bize!. Bildiğimiz bir gerçek yoğun stres altındaki gruplarda, enfeksiyon eğilimi artması. Konuyu bazı başlıklar halinde irdeleyelim.

*

KADIN ÇALIŞANLARDA GÖRÜLEBİLEN ÖNEMLİ ENFEKSİYONLAR: 

Özellikle içinde yaşadığımız Korona sürecinde; Çalışma koşulları nedeni ile üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları ile(Özellikle Covid-19 Enfeksiyon'u) sindirim sistemi enfeksiyonları ile  üzerinde önemle vurgulamak istediğim  idrar yolu ve genital sistem enfeksiyonları önemlidir. Kan yolu ile geçen enfeksiyonlar,çok nadirde olsa tüberkülozun(Maalesef son zamanlarda tekrar artmaya başladı) üzerinde durmaz istek konu eksik kalır.

*

KADIN ÇALIŞANLARDA ENFEKSİYON RİSKİ:  Bu konuda çalışmalar çok  olmamakla birlikte, çalışma ortamlarında hijyen koşullarının iyi olmaması, sık çevre değişimleri, yoğun stres, sağlıklı koşullarda beslenememe, daha emek yoğun ve ağır çalışma ortamlarında bulunma ve sosyal durumları, enfeksiyon riskini arttıran faktörlerdir.

*

KANLA GEÇEN ENFEKSİYONLARIN BULAŞMA DURUMU:

Bunların başında Hepatit-B, Hepatit-C, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Sıtma (Endemik Bölgeye seyahat edenlerde), yine HIV yönünden riskli bölgeye gidenlerde (Özellikle kadın gazetecilerde)" HIV enfeksiyonu olasılığını" belirtmekte yarar vardır.

*

SOLUNUMLA GEÇEN ENFEKSİYONLAR: Covid-19 enfeksiyonu, Grip, Toplum Kökenli Zatürre, Atipik Zatürreler, Tüberküloz en çok bulaşabilecek enfeksiyonlardır.

*

SİNDİRİM SİSTEMİ İLE GEÇEN ENFEKSİYONLAR:

Viral ve Bakteriyel ishal yapan etkenler, Dizanteriye yol açan parazitler, Hepatit-A önemli enfeksiyonlardır. Bunların  bulaşma olasılıkları yüksektir. Burada ayrıca gıda zehirlenmelerini belirtmekte yarar vardır.

"""

KADIN EMEKÇİLERDE ENFEKSİYON RİSKİNİ OLUŞTURAN FAKTÖRLER: 

Kronik Yorgunluk, İş stresi, sık ortam değiştirme, fiziksel olarak yetersiz ortamlar, kazalar, yoğun çalışma koşulları...

*

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER:

İçinde bulunduğumuz Korona sürecinde; Maske, Fiziksel mesafe  ve

Kişisel Hijyen(özellikle el hijyeni) önlemlerine azami dikkat edilmelidir. Erişkin aşılama programına azami uyum(Olanak varsa Korona aşısı yapılmalı),düzenli ve dengeli beslenme, gerektiğinde vitamin ve mineral takviyesi önemlidir. Erişkin aşılamaları (Hepatit-B, tetanoz, difteri, grip, zatürre iyi, özel durumlara göre aşılar) mutlaka yapılmalıdır. Riskli bölgeye seyahat edeceklere ise, önerilen ilaç ve aşılar yapılmalıdır.

YORUM VE ÖNERİLERİMİZ: Günümüz Kadın emekçilerin çalıştıkları binalar ve plazalarda, sağlık birimleri ve işyeri hekimleri, İSG uzmanları ve işyeri hemşireleri bulunmalıdır. Birinci basamak sağlık hizmetleri periyodik olarak bu birimlerde yerine getirilmelidir. Kadın çalışanlar sağlık konusunda bilinçlendirilmelidir. En iyi  çözüm, Hastalığı Önlemektir. Bu konuda koruyucu sağlık hizmetleri ve 6331 sayılı iş sağlığı ve iş güvenliği yasası son derece önemlidir. Tekrar vurgulamak istediğim önemli bir nokta da sağlık iş birimlerinde ve hastanelerde çalışan kadın  sağlık emekçilerinin bile sağlıklarına dikkat etmemeleri ve/veya olanak bulamamalarıdır.Covid-19 enfeksiyonundan kaybettiğimiz kadın sağlık emekçilerini lütfen  unutmayalım.

Sözlerimizi Nazım Hikmet ustamızdan güzel bir  alıntı ile bitirelim. Sevgilerimle..

"Ve kadınlar bizim kadınlarımız:

korkunç ve mübarek elleri ince,

küçük çeneleri, kocaman gözleriyle anamız, avradımız yarimiz ve sanki

hiç yaşanmamış gibi ölen ve soframızda ki yeri öküzümüzden sonra gelen..."