Bildiğiniz üzere Ülkemiz; hemen hemen Tüm Dünya Ülkeler’inin mücadele verdiği Koronavirus salgınıyla karşı karşıyayız. Bugün 21 haziran 2020 tarihine göre günlük sonuçları  Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca tarafından  açıklandı. Buna göre 1412 hasta daha sağlığına kavuştu; 1192 yeni vaka tespit edildi; 23 hastada maalesef hayatını kaybetti. Bugünkü tarih ile  toplam iyileşen hasta sayısı 160240 a yükseldi; ve son 24 saatte 40496 test daha yapıldı. Türkiye’deki toplam vaka sayısı da 187685 oldu. Toplam test sayısı da 2 945240 oldu. 803 hasta yoğun bakımda tedavi görüyor. 327 hasta ise tedavisini solunum cihazına bağlı olarak sürdüğü açıklandı.

     Gördüğünüz gibi virüsün mayıs ayı sonu veya haziran başında etkisini sıcakların artması  nedeniyle önemli ölçüde   kaybedeceği çok önceden açıklanan bilgiler içindeydi.  Ancak görünen o ki virüsün etkisini halen sürdürdüğü şeklinde. Bu arada izalasyon tedbirleri;  önerilen mevkilerde ve önerilen tedbirlere mutlak uyularak bulaş etkisini en aza ineceği öngörülüyor. (Sağlık Bilim Adamlarının tavsiyesi.)  Buna göre mutlaka dışarda, işyerlerinde, marketlerde; ve genel anlamda maske takmalıyız; 2 ci olarak  1,5 metre sosyal mesafe kuralına  mutlak uymalıyız. Eve geldiğimizde,  resteorantlara veya kafeteryalara  gittiğimizde mutlaka ellerimizi sabunla yıkamalıyız. Ayrıca, çeşitli işyerlerinde ve varsa çay bahçelerinde ellerimizi dezanfektan ile dezenfekte etmeliyiz.  Olabildiğince  kalabalık ortama (maskeli olsak bile) girmemeliyiz.

       İçişleri Bakanlığı 81 ile genelge göndererek maske takma  zorunluluğuna uymayanlara 900 tl idari para cezası kesilecek. Yarın 22. 06. 2020 gününden itibaren maske takma zorunluluğuna uymayanlara ülke genelinde uygulama birliği olacak şekilde Umumi Hıfzısıhha Kanunu’nun 282 ci maddesi uyarınca 900 lira idari para cezası kesilecek.

      Uyulması istenen kurallar, öncelikle bireysel anlamda kendi sağlığımız için çok önemli olduğunu; sonra toplum sağlığı; daha sonrada ülke sağlığımız için hayati önemde olduğu ortadadır.  O halde kurallara uyalım.