TOKAT (AA) - RECEP BİLEK - Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı'ya esir düşen "Kazıklı Voyvoda" lakaplı Eflak Voyvodası III. Vlad'ın hapsedildiği rivayet edilen Tokat Kalesi, çay bahçesi olarak hizmet verecek.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Roma dönemine ait kalenin 5'inci veya 6'ncı yüzyılda yapıldığının tahmin edildiğini söyledi.

Kalenin Osmanlı döneminde cezaevi olarak kullanıldığını belirten Akyüz, şunları kaydetti:

"Tokat Kalesi, savunma amaçlı olarak sarp yamaçlara kurulmuş şehre hakim bir yapı. Daha sonra Osmanlı döneminde burası cezaevi olarak kullanılmış. Kalenin sarp yamaçlarla çevrilmiş olması buranın bir cezaevi olarak kullanılmasına sebep olmuştur. Önemli tutuklular burada kaldı. 'Kont Drakula' lakaplı Eflak Voyvodası III. Vlad'ın, Fatih Sultan Mehmet döneminde esir olarak getirildiği ve kaledeki zindanda 7 yıl kaldığı rivayet edilmektedir."

Kalede, Tokat Valisi Cevdet Can'ın desteğiyle bir süre önce başlatılan restorasyon çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Akyüz, çalışmalar tamamlandığında kalenin turizme kazandırılacağını vurguladı.

Kale surları ve burçlarının güçlendirilerek taşların yerleşim yerlerine düşmesini engelleyeceklerini aktaran Akyüz, "Duvarların daha sağlam bir hale getirilmesi için çalışıyoruz. Çıkış yollarının da yapılması planlanıyor" diye konuştu.

Akyüz, çalışmalar tamamlandığında Kale'nin çay bahçesi olarak hizmet vermeye başlayacağını, ziyaretçilerin 900 adımda 900 yıllık tarihi bulunan Sulusokak'taki müze, Arastalı Bedesten, Yağıbasan Medresesi, Takkeciler Camisi, Alacamescit'i ve hanları hakim tepeden izleyerek çaylarını yudumlayacaklarını kaydetti.

 

Kaynak: aa