KASTAMONU (AA) - SEMİH YÜKSEL - Cam üfleme sanatçısı Feridun Pekeş, atık camları şekillendirerek hediyelik eşya olarak ekonomiye kazandırıyor.

Ailesi camcılıkla uğraşan 36 yaşındaki Pekeş, 14 yaşındayken mesleğe ilgi duymaya başladı. O günden beri laboratuvar malzemeleri üretimi, cam eritme ve işleme işi yapan Pekeş, üretimden arta kalan atıkları ham madde haline getirip işleyerek hediyelik eşyaya dönüştürüyor.

Cama nefesiyle şekil veren Pekeş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni şeyler üretmenin hayatında ayrı yeri olduğunu belirterek, 8 yıl önce cam mesleğini sanata çevirmeye karar verdiğini söyledi.

Asıl işlerinin bilimsel çalışmalarda kullanılan cam laboratuvar malzemelerini üretmek olduğunu ifade eden Pekeş, şöyle konuştu:

''Bundan 8 yıl önce işimin sanat alanına merak duyarak, 'Acaba neler yapabilirim?' dedim ve üfleme sanatına başladım. Normal işlerden artan malzemeleri çöpe atmak yerine hayal gücüm ve becerimle birleştirdim. Baktım ki ortaya güzel işler çıkıyor ve beğeni topluyor, devam etme kararı aldım. Kısa sürede kendimi geliştirdim. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı sanatçılar arasına girmeyi başardım. Bunun için çok mutluyum.''

Pekeş, cam üflemenin vazgeçilmez yaşam biçimi olduğunu dile getirerek, bakanlık onaylı 15-20 sanatçı arasında yer aldığını anlattı.

İşini severek yaptığını ve her geçen gün kendisini geliştirmek için farklı şeyler ürettiğini aktaran Pekeş, ''Ham madde olarak da genelde normal işlerden artan ve çöpe gidecek malzemeleri değerlendiriyorum. Böylece hem atıkları değerlendirme hem de el becerimi daha hızlı geliştirme şansı yakalıyorum. Merak sonucu başladığım sanatımı sağlığım el verdiğince yaşatmak için çaba göstereceğim" diye konuştu. 

- "Üfleme sanatına ilgi artıyor"

Pekeş, üfleme sanatına ilginin son yıllarda artmaya başladığını, bunun sanat açısından sevindirici olduğunu vurguladı.

Sanatını Avrupa ülkelerinde de tanıtma imkanı bulduğuna dikkati çeken Pekeş, şöyle devam etti:

''Bu işle uğraşanlar olarak sayımız Avrupa ülkelerine göre oldukça az. Türkiye'de yeni yeni ön plana çıkmaya başlarken, diğer ülkeler bu sanata büyük ilgi duyuyor. Ülkemin bu alandaki becerisini yurt içinde alışveriş merkezlerinde, festivallerde ve sanat etkinliklerinde, yurt dışında ise Almanya, Türkmenistan, Kazakistan, Bulgaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Gürcistan gibi ülkelerde düzenlenen etkinliklerde tanıtma fırsatı buldum. Ayrıca, üflemeye ilgi duyan ve mesleği öğrenmek isteyenlere kurs açarak becerilerini geliştiriyorum. Bundan dolayı oldukça mutluyum.''

Pekeş, Türkiye'nin cam üfleme sanatındaki başarını dünyaya göstermek istediğini sözlerine ekledi.

Kaynak: aa