RİZE (AA) - Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı ünlü turizm merkezi Ayder Yaylası, yaz aylarında sıcaktan bunalan ziyaretçilerin akınına uğruyor.

Yöreyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistler, hem doğanın eşsiz güzelliği karşısında foto safari yapıyor hem de zipline ve tahta dönme dolap ile keyifli zaman geçiriyor.

Hafta sonu tatilini ailece yemyeşil, doğal bir ortamda, şehrin sıcak ve gürültülü ortamından uzakta geçirmek isteyenlerin akınına uğrayan Ayder Yaylası, yöreye gelen birçok yabancı turistin de uğramadan geçmediği turizm merkezlerinden. Her yıl on binlerce yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlayan yayla, güzel havanın tadını çıkarmak isteyen piknikçiklerin de uğrak yeri. 

AA muhabirine Ayder Yaylası'nı görmeye ailesiyle birlikte Suudi Arabistan'dan geldiğini söyleyen Halil Mecid, "Dubai'de yaşıyorum. Fakat buralar oralardan da güzel. Müthiş bir doğası var. Ayder'i yemyeşil, çok serin ve çok güzel buldum. Tatil için ilk defa geldim ama her seferinde artık buraya gelmeyi düşünüyorum" dedi.

Hayri Kibar ise, ailesi birlikte yaylaya piknik yapmak için geldiğini belirterek, "Buranın suyu, havası ve doğası insanı çok etkiliyor. Bu temiz havada ailemle birlikte piknik yapmak için geldik. Çok da memnun kaldık. Haftasonu olmasından dolayı biraz yoğun ama o da yaylanın ne kadar güzel olduğunu ispatlıyor" diye belirtti.

- "Turistlerin gözdesi zipline ve tahta dönme dolap"

Bölgedeki zipline işletmecileri, gelen konuklarına farklı aktiviteler sunarak turist sayısını artırmayı hedefliyor. Bu kapsamda Ayder Yaylası'nda çelik halatlarla bağlanarak dağdan aşağı inilen bir aktivite olan zipline sistemini kuran işletmeler, 50 metre yüksekliğinde 150 metre uzunluktaki alanda müşterilere hem doğal güzellikleri yukarıdan görme imkanı sunuyor hem de heyecanlı anlar yaşatıyor. Emniyet kemeriyle bağlandıktan sonra çelik halat yardımıyla vadinin karşı yakasına geçen ziyaretçiler, daha sonra aynı yolu izleyerek başladığı yere dönüyor.

Bölgedeki işletme sahibi Muhammet Sual, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zipline yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiğini anlattı. 

Sual, bu aktiviteyi herkesin yapabileceğini dile getirerek, "Türkiye'nin olduğu kadar dünyanın her yerinden yerli ve yabancı turistleri yaylada ağırlıyoruz. Onlara zipline keyfi ile unutamayacakları bir anı yaşatıyoruz. İnsanlar ziplinde öz çekim yapıyor. Bunları da sosyal medya aracılığıyla paylaştıkları zaman herkes bu güzellikleri görüyor ve buraya gelmek istiyor."

Dalaman'dan tatil için ailesiyle Ayder Yaylası'na gelen İlke Karahan ise "İlk defa zipline yapacağım için çok heyecanlıyım. Ayder Yaylası'nın doğası kesinlikle çok güzel. Kesinlikle görülmesi gerekilen bir yer. Böyle bir tesisin burada olması çok ilginç ama bir o kadar da güzel olmuş. Herkese tavsiye ediyorum" dedi.

Öte yandan, yöre halkı tarafından kullanılan tahta dönme dolap ise özellikle çocukların ve gençlerin yoğun ilgisini çekiyor.

Yaylaya tahta dönme dolap inşa eden Ömer Yazar, "Dönme dolabı hiç bir çivi, beton ve demir kullanmadan ben kurdum. Tamamen ahşaptan inşa ettik. Bunu yaparak Ayder Yaylası'na farklı bir görsel şölen yansıtmak istedik" dedi.

Yazar,  tahta dönme dolaba özellikle Arap turistlerin ve çocukların ilgi gösterdiğini söyleyerek, 6 kişi tarafından elle çevrilen dönme dolabın elektrik bağlantısının olmadığını anlattı.

Kaynak: aa