SAMSUN (AA) - Samsun'un Canik ilçesinde kadınlar, evde bulunan atıklardan yaptıkları bez bebeklerini satarak ev ekonomisine katkı sağlıyor.

Canik ilçesi Hacı İsmail Mahallesinde kadınlar, yerli ve yabancı turistlere "bez bebek" ve çeşitli el işi ürünler yetiştirmenin telaşı içine girdi. Kadınlar, el emeği, göz nuru bez bebeklerin yanında bir çok el işi ürünü de satarak ev ekonomisine katkıda bulunuyor. Kadınlar, kazandıkları parayla evin ve aile bireylerinin ihtiyaçlarını gideriyor.

İlçe Belediyesi ve Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle açılan "bez bebek" kursunun usta eğiticisi Nuran Çalış, AA muhabirine, bez bebekleri evdeki atıkları kullanarak yaptıklarını söyledi.

Bebekleri tel ve pamuk gibi malzemelerden yaptıklarını vurgulayan Çalış, "Bez bebek yapmak çok zor. Zahmetli bir iş. Kadınlarımız bir bez bebeği yaklaşık 1 ayda bitirebiliyorlar. Kadınlarımız hem boş vakitlerini geçiriyorlar hem de üretime katkı sağlıyorlar. Bu da kadınlarımızı motive ediyor. Bez bebeklerin satışından kadınlarımız gelir kazanıyor" dedi.

Bebeklerin 35 ile 150 lira arasında satıldığına işaret eden Çalış, bebeklerin hediyelik eşya satan mağazalar ile çeşitli sergilerde satışa sunulduğunu kaydetti.

Folklorik giysili bez bebek yaptıklarını anlatan kadınlar ise, "Tüm yörelerde kadınların günlük yaşamındaki giysileri bebeklere yansıttık. Ülkemiz çok zengin bir kültür yapısına sahip olduğu için giyim tarzları da farklı. Bunlar da bez bebeklere yansıdı. Burada çevremizdeki kadınlarla iletişim kuruyoruz ve birlikte üretim yapıyoruz. Kazandığımız küçük gelirle de evin eksiklerini gideriyoruz" diye konuştu.

Kaynak: aa