BOLU (AA) - Bolu Belediyesi ile Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) arasında "Bolu ilinin endemik bitkilerinin tespiti ve endemik bitkiler doğal gen bahçesinin oluşturulması" işbirliği protokolü imzalandı.

Protokol törenine,  Belediye Başkanı Alaadin Yılmaz, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, AİBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Tekin Babaç ile Doç Dr. İsmail Eker ve Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu katıldı.

Yılmaz,  yaptığı konuşmada, endemik bitkilerle ilgili başlattıkları çalışmada üniversitenin ve bilim adamlarının da yer almasını istediklerini söyleyerek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü ve üniversiteden yetkililerin de projede yer alacağını ifade etti. 

Yılmaz, "Bu çalışma Bolu’nun hafızası olacak. Bu hafızayı oluşturmak durumundayız. Belki dünyada ilk defa, Bolu’da olan veya azalmış ve nesli tükenmeye yüz tutmuş olan ve Bolu’ya has olan, ot, bitki ve ağaçların tamamına sahip çıkmak durumundayız" dedi.

AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, projenin iki yıl süreceğini aktararak, "Proje yürütücüsü olan Doç. Dr. İsmail Eker hocamızın buna benzer başka projeleri de vardı. Üniversite yerleşkesi içinde yetişen endemik bitkileri şu anda araştırıyor. Umarım o proje de yakında gerçekleşir. Ama bu daha büyük olacak. Bütün Bolu’yu kapsayan bir çalışma" diye konuştu. 

Proje koordinatörü Prof. Dr. Tekin Babaç, ilde çok sayıda endemik bitkinin bulunduğunu, böylece bu bitkilerin koruma altına alınacağını ve Bolu’ya özgü çok sayıda bitkinin keşfedileceğine inandığını kaydetti.

Proje yürütücüsü Doç. Dr. İsmail Eker de  Bolu'da 80 ile 100 arasında endemik tür yer aldığını söyleyerek, "Ama bizim tespitlerimiz bu sayının çok daha fazla olduğu şeklinde Bu çalışma ile onu netleştirmiş olacağız. Bolu’da bulunan doğal alanların hepsinde endemik bitkiler var. Özellikle Aladağlar ve Abant bölgesi endemik bitkiler açısından çok zengin" değerlendirmesinde bulundu. 

Konuşmaların ardından Alaaddin Yılmaz ve Prof. Dr. Hayri Coşkun, işbirliği protokolünü imzaladı.

 

Kaynak: aa