BARTIN (AA) - SELİM BOSTANCI - Yanaz köyünde Kurban Bayramı'nın son gününün ardından çevre illerden binlerce kişinin katılımıyla yüzyıllardır süregelen gelenek kapsamında konuklara köy evlerinde yemek ikram ediliyor, karakucak güreş müsabakaları düzenleniyor.

Kurban Bayramı'nın ardından Yanaz köyünde coşku bitmiyor. Bayramın hemen ertesinde binlerce kişi köyde misafir ediliyor. Üç kilometrelik köy yolu boyunca hediyelik eşya ve çeşitli ürünlerin satıldığı stantlar kuruluyor. 

İlçenin yanı sıra çevre il ve ilçelerden misafirler, bin nüfuslu köye akın ediyor. Kazanlarda pişirilen kurban etinin yanı sıra börek ve baklavanın da aralarında olduğu yemekler hazırlanıyor. Köye gelenlere, evlerde hazırlanan sofralarda bu yemekler ikram ediliyor.

Köy muhtarı Şenol Çıvak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 gün süren Kurban Bayramı’nın ardından köylerindeki kutlamaların devam ettiğini, bu geleneğin yaklaşık 250 yıllık geçmişi bulunduğunu söyledi.

Kurban Bayramı'nda ildeki her köyün kendine özel kutlama günü olduğunu dile getiren Çıvak, bu geleneğin ülkenin başka yöresinde yapılmadığını savundu.

Çıvak, şöyle konuştu:

"Bayram her ne kadar bitmiş olsa da köyümüzde '5. gün bayramı' olarak anılan kutlamalara Zonguldak, Karabük, Kastamonu ve Çankırı gibi çevre illerden de yoğun katılım oluyor. 10 bin kişiyi ağırladığımız, dolu dolu ve oldukça renkli geçen bu kutlamalarımızı çevre iller de biliyor. Festival havasında geçen bu bize özgü bayram günümüzde ister tanıdık olsun ister yabancı, her evde mutlaka sofra kurulur ve yemek ikram edilir. İl dışından gelen gruplar, istedikleri eve girip yemeklerini yer, çaylarını içer ve bu şekilde bayramını kutlar."

- Geleneksel karakucak güreş müsabakaları

Köy meydanında karakucak güreş müsabakaları düzenlediklerini, çok ilgi gördüğünü anlatan Çıvak, "Bu güreş müsabakaları, tarihi Kırkpınar Güreşleri'ne rakip olacak düzeydedir çünkü bayram ağır kış şartlarına denk geldiği zamanların dışında yüzyıllardır köyümüzde yaşatılan bu gelenek, her yıl artan ilgiyle sürmekte, güreşleri il ve ilçelerin dışında çevre illerden de izlemeye gelenler olmaktadır. Yaklaşık 200 sporcunun katıldığı müsabakaları 2 bini aşkın seyirci izlemektedir. Kazanan sporcularımıza da her yıl altın, horoz, dana, para gibi değişik ödüller vermekteyiz" ifadesini kullandı.

Köy sakinlerinden Veis Pilavcı da (66) doğup büyüdüğü köyündeki kutlamalarda tanıdık-tanımadık, köylerine bayrama gelen herkesi evlerinde ağırlamaktan mutluluk duyduklarını vurgulayarak, "Kim olursa olsun, soframızı kurar, yemeğimizi, çayımızı ikram ederiz. Yüzyıllardır süren bu geleneği bizlerde olduğu gibi gelecek nesiller de devam ettirecektir" dedi. 

Kaynak: aa