KASTAMONU (AA) - Çanakkale Zaferi'nin 100. yıl etkinlikleri çerçevesinde Anadolu'yu gezerek Çanakkale ruhunu pekiştirmeyi amaçlayan ve Çanakkale Belediyesi tarafından desteklenen "Çanakkale 100. Yıl Müzesi" Kastamonu'ya geldi.

Belediye Meydanı'ndaki müzede Çanakkale Savaşı'nda kullanılan eşyalar ve savaş sahnelerini anlatan maketler sergileniyor.

Müze Sorumlusu Saffet Dilbaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzenin 4-5 yıldır Türkiye'nin il ve ilçeleri gezdiğini anımsattı. 

Amaçlarının Çanakkale'den Anadolu'ya Çanakkale ruhunu unutturmamak olduğunu ifade eden Dilbaz, şöyle konuştu:

"Zaten, bunu büyük nesiller biliyor. Fakat, gidemeyenlerin ayağına da biz gidiyoruz. Müzemizde 4 bin çeşit savaş malzemesi var. Şarapnel parçaları, mermiler, asker kıyafetleri, İngiliz ve Fransızların Türklere karşı kullandıkları çatal, bıçak ve karavana takımları var. Müzenin sağ tarafında askerlerin siper anını, sol tarafında da tedavi gören yaralı bir askeri gösteren maketler var. Mübalağa etmiyorum, gerçekten insanların ilgisi çok yüksek. İnsanlarımız Çanakkale ruhunu unutmamış, zaten unutmamız da mümkün değil. Gittiğimiz her yerde insanımız güzel bir şekilde müzemizi ziyaret ediyor."

- "Çanakkale türküsü Kastamonu'ya ait" 

Müze ziyaretçilerinden 26 yaşındaki Mustafa Duman da Çanakkale'ye Kastamonu'dan da çok sayıda kişinin katıldığını ve Kastamonu'nun Çanakkale'de şehit veren illerin başında geldiğini dile getirdi.

Müzenin geçmişi hatırlattığını aktaran Dumun, "Bunlara çok ihtiyacımız var. İçerideki silahları ve diğer eşyaları görmek beni heyecanlandırıyor. O hepimizin bildiği meşhur Çanakkale türküsü Kastamonu'ya ait. Burayı gezmeleri çin arkadaşlarıma da tavsiyede bulunacağım" değerlendirmesinde bulundu.

Müze, 24 Temmuz Cuma günü saat 20.00'ye kadar ziyaret edilebilecek.

Kaynak: aa