KARABÜK (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "Türkiye, Suriye ve Irak halkına kapılarını açmış, ayrım yapmadan terörden kaçanları kabul etmiş, insani bütün yardımları yapmaktadır. Bu konuda dünyanın bütün ülkelerinin önündeyiz" dedi.

Çeşitli temaslar için geldiği kentteki valilik ziyaretinde Vali Orhan Alimoğlu, AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Samit Tokmak ve diğer protokol üyeleri tarafından karşılanan Güllüce, kentteki faaliyetler hakkında brifing aldı. 

IŞİD’in Kobani'ye (Ayn el Arap) yönelik saldırısının ardından çeşitli illerdeki olaylara ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan Güllüce,  yapılanların terör ve densizlik olduğunu söyledi.

"Türkiye, Suriye ve Irak halkına kapılarını açmış, ayrım yapmadan terörden kaçanları kabul etmiş, insani bütün yardımları yapmaktadır" diyen Güllüce, "Bu konuda dünyanın bütün ülkelerinin önündeyiz. Dünyada başka ülkelere, insanlara yardım yapmada üçüncü ülkeyiz. Bundan da iftihar ediyoruz" ifadesini kullandı.

Anadolu topraklarında yaşayanların paylaşmayı, yardım etmeyi sevdiklerine dikkati çeken Güllüce, şöyle konuştu:

"Bu, devlet geleneğimizde olan bir şeydir. İnsani yardım konusunda herkes haddini bilsin, Türkiye'yi eleştirmesin. Dev ekonomisi olan ülkelerin önündeyiz bu konuda. Tezkereye 'hayır' diyeceksin, sonra da 'Kobani'ye niye yardım edilmiyor?' diyeceksin. Bu da başka bir densizlik. Türkiye'nin kalkınmasının böyle 3-5 terör eylemiyle durdurulması değil. Karıştırmaya çalışanlar hiç böyle hayale kapılmasın. Bu Anadolu toprakları, nice böyle olaylar atlatmış ve ayakta kalmasını bilmiştir. Özellikle vatandaşımız sakın moralini bozmasın. Devletimiz, milletimiz  güçlüdür. Kalkınma, gelişme yolunda ilerleyeceğiz. Hiçbir tezgah, oyun, manevra, bulaşıklık ve kumpas bu işi engelleyemeyecek. Herkes moralini sağlam tutusun. İnşallah zaman içinde düzelecektir."  

- "Büyük bir devletiz, paylaşmayı seviyoruz"

Güllüce, "Terörden kaçarak Türkiye'ye sığınanlara kış ayında bakanlık olarak ne tür destek verecek misiniz?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Devletimiz bütün imkanları sağlamış durumda. Şu anda ihtiyaçları yok zaten. Şu anda oldukça konforlu şekilde yaşamaktalar. Devletin yanında özel şahıslar da yardım yapmakta. Yani dünyada en fazla paylaşmayı seven milletin çocuklarıyız biz. Büyük bir devletiz, paylaşmayı seviyoruz, 100 yıllardır bakıyoruz, ediyoruz. Devam edeceğiz inşallah. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız da söyledi. Dileriz ki bu gelen insanlar bir sonraki Kurban Bayramı'nı kendi ülkelerinde kutlar."

Tampon bölge hakkında ABD'nin isteklerine Türkiye'nin yaklaşımının sorulması üzerine Güllüce, "Onlar da şimdi tereddüt halinde. Kesin kararını verebilmiş değil. Fransa destek veriyor, biliyorsunuz. Herhalde İngiltere de destekleyecek, görünen öyle. Dış politika, bir süreç gerekiyor" şeklinde cevap verdi. 

Güllüce, eylemlerde yakılarak zarar gören belediyelere ait araçlar konusunda da "Bakanlık olarak 4-5 gün önce 100'ün üzerinde araç verdik belediyelere. Afete uğrayanları değil, uğramayanlara da çevre temizliği için imkanlarımız dahilinde bütün araçları veriyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Güllüce, valiliğin ardından AK Parti İl Başkanlığında, partililerle basına kapalı görüştü.

Kaynak: aa