TRABZON (AA) - HAKAN BURAK ALTUNÖZ - Trabzon'da, kadınlara yönelik el sanatları kurslarının açıldığı tarihi Alacahan, meslek sahibi olan kadınların el emeği ürünlerini satışa sunduğu bir mekan haline geldi.

Bakırcılar semtinde bulunan ve 18. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Alacahan, 4 milyon lira harcanarak yapılan restorasyonun ardından, kadınlara yönelik meslek edindirme kursları açılabilmesi için Halk Eğitim Merkezi ve Olgunlaşma Enstitüsü'ne tahsis edildi.

Buradaki kurslara katılan ve eğitimlerini tamamlayan kadınlar, üç katlı olan avlulu tarihi handaki yaklaşık 30 ayrı odadaki üretim sürecine katıldı. 

Telkari yapımı, çinicilik, sepet örücülüğü, yorgancılık, ahşap boyamacılığı, kazaziye, keşan, ağasar elbiseleri ile mantı ve yöresel tatlı yapımı gibi dallarda 30 farklı kursun verildiği han, kadınların adeta "ekmek kapısı" oldu.

Trabzon Halk Eğitim Merkezi Müdürü Orhan Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amaçlarının yöresel el sanatlarının yaşatılması ve yaygınlaştırılmasının yanı sıra kadınların meslek sahibi olarak kendilerine ve ev ekonomisine katkı sağlamaları olduğunu söyledi.

El sanatları kurslarında yöresel objelerin boyutlarının küçültülerek turizme kazandırıldığını anlatan Genç, "Bu işi yapabilecek bireylerin becerilerini geliştirmeyi amaçlıyoruz. Sadece bu kurslara devam eden kadın kardeşlerimiz ürettikleri ürünleri satabiliyorlar. Ürünlerin alıcısı olduğunda ve satıldığında hammaddesi kursiyere aitse, ücretin yüzde 90'ı iade ediliyor. Hammaddesi kuruma ait ise kendilerine işçilik parası veriliyor" diye konuştu.

- "Her hafta bir sergi"

Orhan Genç, kursları tamamlayan kadınların Alacahan'da çalışmalarının onların özgüvenlerini artırdığını savunarak, bu becerileri kazanan kursiyerlerin kendi işyerlerini açarak, üretimlerini yapmalarını istediklerini anlattı.

Kursiyerleri cesaretlendirebilmek için her hafta bir gün sergi açtıklarını dile getiren Genç, burayı "yaşayan bir kültür ve el sanatları merkezi" halinde tutmak istediklerini kaydetti.

Orhan Genç, kadınların bu tarihi yapı içerisinde meslek sahibi olup, çalışmaktan büyük keyif aldığını ifade ederek, "Mekanın sınırlı olması nedeniyle çok fazla kişi alamıyoruz. Her şeye rağmen, bu tarihi mekanda meslek öğrenme fırsatına erişmek için gayret eden kadınlarımız var. Mesai saati bittikten sonra da gitmek istemiyorlar. Bu da o işi severek yaptıklarını gösteriyor" şeklinde konuştu.

Genç, Trabzon genelinde ise 1 Eylül 2014'ten bugüne kadar bin 408 kurs açıldığını ve yaklaşık 27 bin 500 kişinin bu kurslardan faydalandığını da sözlerine ekledi.

-"Evdeki stresimi burada atıyorum"

Yakınlarının tavsiyesiyle 3 ay önce kazaziye kursuna katılan ve aldığı eğitimin ardından üretime başlayan Remziye Hamzaoğlu, emeğiyle para kazanmanın tarif edilemeyecek bir duygu olduğunu anlattı.

Maddi ve manevi anlamda büyük bir rahatlık yaşadığına işaret eden Hamzaoğlu, şunları kaydetti:

"Farklı bir ortamda yeni arkadaşlar kazandık ve hocalarımızdan çok şey öğrendik. Ben şu anda kazaziyede boncuk üretimi yapıyorum. Bu boncuklarla tesbihler, kolyeler ve çeşitli takılar yapılıyor. Kadınlar evde oturmak yerine kurslara katılsınlar. Burayı görmelerini isterim. Ailem bana bu konuda çok destek oldu. Artık evdeki stresimi burada atıyorum. Daha sakin bir şekilde yaşamaya devam ediyoruz. Ayrıca, beni burada gördükten sonra kursa katılma kararı alan bazı akrabalarım da oldu."

- "Ev ekonomisine katkı sağlıyorum"

Bir kamu kurumunda çalışan ve izin günlerinde Alacahan'a gelerek sepet ören Nuray Çelik de fındık çubuklarından yaptığı sepetlerin insanlar tarafından çok sevildiğini dile getirdi.

Amacının, geçmişte insanların sepetleri hangi amaçlarla kullanıldığını yeni nesile aktarmak olduğunu anlatan Çelik, büyük bir keyifle fındık çubuklarına şekil verdiklerini dile getirerek, "Çok farklı tarih ve kültürü bulunan ilimizin eksikliğini Alacahan tamamladı. Ev ekonomisine katkı sağlıyorum ve bunu düşünen ev hanımları için buranın büyük ve güzel bir imkan olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Kaynak: aa