Vali Seddar   Yavuz, beraberinde İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, Müze Müdür Vekili Esra Turan Bayram ile birlikte Kurul Kalesi'nde incelemelerde bulunarak, Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Ana Bilim Dalı  Başkanı Prof.Dr.Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarıyla ilgili detaylı bilgi aldı.
 
İlk kazı çalışmalarına 2010 yılında başlanan ve yürütülen çalışmalar sonucunda 6. Mithridates dönemi kalesi olduğu tespit edilen Kurul Kalesi’nin yapılan kazı çalışmalarında kale giriş kapısı, dinsel ve kültürel alanlarda kullanılan seramik, sikke, ok ucu, tanrı ve tanrıça büstleri, yanmış ahşap kalıntıları, yüzlerce çivi, metalden silahlar ve bıçaklar, hançer uçları, baltalar, kazmalar, çapalar, kale duvarları, keskiler ve dokuma tezgahları ortaya çıktı. 
 
Kurul Kalesi’nde yürütülen kazı çalışmaları esnasında, kalenin giriş kapısının yanında bulunan ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği 2 bin 300 yıllık Ana Tanrıça Kibele heykelinin bulunduğu  alanı da gezerek detaylı bilgi alan Vali Yavuz, Kaledeki dehliz, sarnıç ve diğer kalıntıları da yakından  inceleyerek, buluntular hakkında Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Ana Bilim Dalı  Başkanı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Süleyman Yücel Şenyurt’tan bilgi aldı.
 
Kibele heykelinin Karadeniz'de bulunan ilk önemli eser olduğunu ve Kurul Kalesi'ne çok sayıda kişinin ziyarette bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Şenyurt, kazı sırasında benzer heykellere rastlanabileceğini belirterek, çıkan her parçanın titizlikle incelenerek Müze Müdürlüğü yetkililerine teslim edildiğini  ifade etti.
 
“Önemli tarihi eserler günyüzüne çıkartılıyor”
 
Kurul Kalesi'nde yaptığı inceleme sonrasında  basın mensuplarına açıklamalarda bulunan  Vali Seddar Yavuz, “Bugün Kurul Kalesi'ndeyiz. Karadeniz’in en önemli ve ilk arkeolojik kazı alanındayız. Gezdikçe de bizi büyüleyen bir alan olduğunu da müşahede etmiş olduk. Kıymetli hocamızın büyük emeği ile Kültür ve Turizm Bakanlığımızın ve ayrıca Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın katkısıyla kazı çalışmaları devam ediyor ve burada çok önemli tarihi eserler gün yüzüne çıkartılıyor” diye konuştu.
 
“Kurul Kalesi, Ordu turizmine önemli katkı sunacak”
 
“Kurul Kalesi'ni, Ordu'nun turizmine önemli bir katkı sunacak bir bölge olarak düşünüyor ve değerlendiriyoruz” diyen Vali Yavuz, ”Önümüzdeki aylarda ve yıllarda daha  da artan bir yoğunlukla kazı çalışmalarımıza devam ederek, ilimize bu değeri kazandırmayı planlıyoruz. Emeği geçen başta Prof.Dr.Süleyman Yücel Şenyurt hocam olmak üzere herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi