Maliye Bakanı Sn. Nebati ''Kur korumalı mevduat miktarının 1,3 trilyona ulaştığını'' beyan etti. Tasarruf yapan vatandaş, KKM hesaplarını tercih ediyor.

Bireysel bazda ''gelir yetersizliği'' daima var olacaktır. İnsanların büyük çoğunluğu, gelirinin tamamını tüketir. Bununla da yetinmez, tüketici kredisi alır ve tüketir. Genel kural tüketim olmasına rağmen, toplumda tasarruf edenler de vardır.

Gelir bölüşümünde adaletsizlik arttığı oranda, toplumun tasarruf ettiği miktar artar. Nedeni, marjinal tasarruf eğiliminin (gelir arttıkça, tasarrufa giden kısmın) artmasından kaynaklanıyor.

Türkiye, ulusal hasılanın yüzde 12 si civarında, tasarruf eder. Ulusal hasılamız 800 milyar dolar civarındadır. Türkiyenin yıllık toplam tasarrufu 96 milyar doları buluyor. Aylık bazda bu rakam 8 milyar dolar civarında seyrediyor. Tasarruf edilen bu miktarın, Kur Korumalı Mevduat rakamları ile uyumlu olduğu görülmektedir. Hesaplayalım;

9 ayda oluşan toplam tasarrufunuz 8 x9 = 72 milyar dolar civarında bulunuyor. 18,20 dolar kuru ile 72 milyar dolar çarpıldığı zaman, karşımıza 1,3 trilyon toplam KKM hesapları çıkıyor.

Demek ki, tasarruf eden vatandaş, parasını KKM hesaplarında tutuyor.

Türk ekonomisinde önemli sorunlardan birisi ''Para İkamesi''dir. Diğer bir deyimle, dolarizasyon dur. Vatandaş birikimlerini dolar olarak tutuyor. 2022 yılında oluşan tasarrufların, dolara dönmesine, KKM uygulaması büyük oranda engel olduğu görülüyor. Nitekim, 9 aydan beri kurlarda, nisbi bir istikrar yakalandı.

Türkiye, her yıl oluşan 96 milyar dolar tutarındaki tasarrufların, dolar ya da altına dönmesini önleyici politika uyguladığı taktirde, kur sorunu yaşamayacaktır. Ancak, KKM hesaplarına ilişkin politikanın sürdürülebilirliği tartışmaya açıktır. Zira, kurlaraki aşırı artış, Hazineye ağır yük getirebilir.

Şu gerçeği herkes aklında tutmalıdır. Kurları, ödemeler dengesi bilançosunun aktif ve pasifinin tayin ettiği döviz arzı ve talebi belirliyor. Sürekli cari açık veren Türk Ekonomisinin, ödemeler dengesi sermaye hesapları kanalında finanse edilmesi ilelebet sürdürülemez. Ödemeler dengesi açıkları anında kurlara artış olarak yansır.

Bu nedenle, bir an önce Kur Korumalı Mevduat Hesaplarının ''beklenen enflasyonun üzerinde getiri sağlayan menkul kıymetlere'' dönüştürmemiz gerekiyor.