Lübnan'da 2019'da patlak veren ekonomik kriz hemen her kesimi etkiledi. Krizden dolayı döviz mevduat hesapları donduruldu, döviz transferine kısıtlama getirildi, elektrik kesintileri önemli bir soruna dönüştü ve yerel para birimi liranın dolar karşısında yüzde 99 oranında değer kaybı ile kamu çalışanlarının maaşında yüzde 90'lık düşüş yaşandı.

Krizin ardından özellikle nitelikli bir mesleğe sahip olanlar daha iyi bir gelecek için ya Körfez ülkelerine ya da Batı'ya göç etmeye başladı.

Vize alamayan ya da almakta zorlanan Lübnanlılar ise çareyi ikinci vatandaşlıkta buluyor.

Başkent Beyrut'un ana yollarının yanı sıra şehirler arası otobandaki reklam panolarında "para karşılığında ikinci vatandaşlık" programları göze çarpıyor.

4 ila 6 ayda pasaport çıkıyor

Lübnan'da Karayipler Topluluğu bünyesindeki ülkeler adına işlemler yürüten birçok vatandaşlık danışmanlık firması yer alıyor.

Beyrut'ta bulunan bu yetkili firmalardan "Passport Legacy" sadece 3 yıl önce kurulmuş olmasına rağmen yoğun bir mesai içinde ve randevusuz çalışmıyor.

AA muhabirine konuşan firmanın Lübnan Direktörü Jose Charo, müşterilerinin neden ikinci pasaport almak istediğine ilişkin şunları söyledi:

"Müşterilerimiz genellikle çocukları için daha iyi bir gelecek, eğitim ve sağlık gibi sebeplerle bize geliyor. Karayip Topluluğu kapsamında bulunan ülkelerin verdiği yetkiye sahip bir firmayız. İkinci vatandaşlık almak hususunda en önemli husus, şahsın geçmişi ve herhangi bir güvenlik tehdidi teşkil etmemesi. Bunun için de başvuracağı ülke tarafından birtakım güvenlik soruşturmaları yapılıyor." AA

Editör: Soner Özdemir