Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) gerçekleştirilen Nüfus Kalkınma Grubu toplantısında konuşan Grup Başkanı Öznur Çalık, “Türkiye’nin yapmış olduğu dış yardımlar ciddi oranda artmıştır" dedi.
Toplantının açılışını yapan Nüfus Kalkınma Grubu Başkanı Öznur Çalık, Stokholm'de gerçekleştirilen ICPD toplantısında alınan kararlar hakkında üyelere rapor sundu.
Çalık, TBMM Nüfus Kalkınma Grubu(NKG), Avrupa Parlamenterler Formu (EPF) ve TAPD işbirliği ile yürütülmekte olan ve TİKA tarafından desteklenen Üreme Sağlığı, Ana Sağlığı ve Aile Planlaması konusunda Uluslararası Parlamenterler Liderliği Projesi kapsamında Kırgızistan ve Moritanya’ya yapmış olduğu çalışma ziyaretleri ve faaliyetler raporlarını da aktardı.
"TÜRKİYE’NİN ÇALIŞMALARI BM’DE ÖRNEK GÖSTERİLİYOR"
Çalık; “Türkiye’nin yapmış olduğu dış yardımlar ciddi oranda artmıştır. Birleşmiş Milletleri’nde yakın takip ettiği ve katıldığımız tüm uluslararası toplantılarda yaptığımız dış yardımlar büyük takdir toplamaktadır. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) açıkladığı rakamlara göre gelişmekte olan ülkelere yardımlar 2013’te 134 milyar 800 milyon dolara ulaştı. 3 milyar 300 milyon dolarlık yardım miktarıyla Almanya, Japonya ve Amerika’yı geride bırakan Türkiye’nin bu başarısının arkasında TİKA var. İşte bu yardımlar çerçevesinde bizde NKG olarak anne ve bebek ölümlerinin yüksek olduğu ülkelere yardımlarda bulunuyoruz. Son yaptığımız çalışma ziyaretleri çerçevesinde raporlarımızı Bakanlarımıza ve TİKA başkanımıza ilettik. Kırgızistan ve Moritanya’da hastane, kanser araştırma merkezleri yapıldı. Tıbbı cihaz desteklerinin yanında, sağlık çalışanlarına eğitimler verildi.
Birleşmiş Milletlerde TİKA' nın yaptığı bu çalışmalar örnek gösteriliyor. TİKA Sudan’da katarak ameliyatı yapıyor, Haiti’de depremzedelerin yardımına koşuyor, Kırgızistan’da okul hastane inşa ediyor, Afganistan’da anne-çocuk sağlığını korumak için çalışıyor. Bu başarıda emeği geçen Başbakan Yardımcımız Sayın Emrullah İşler’e ve TİKA Başkanımıza teşekkür ediyorum” şeklinde bilgi verdi.
"TÜRKİYE’DE ANNE-BEBEK ÖLÜM ORANI HIZLA DÜŞTÜ"
Türkiye anne-bebek ölüm oranıyla mücadele de büyük ilerleme kat ettiğini belirten Çalık şöyle konuştu; “Türkiye anne-bebek ölüm oranlarında hızlı bir azalma sağladı.2002 yılında binde 31,5 olan bebek ölüm hızımız yapılan politikalar neticesinde 2012 yılında binde 7,4 olarak gerçekleşmiştir. 2002 yılında yüz binde 64,0 olan anne ölüm oranını 2012 yılında yüz binde 15,4 olarak gerçekleşmiştir. Bebek Ölüm Hızı ve Anne Ölüm oranında yaşanan ciddi düşüşler ile Türkiye Milenyum Gelişme Hedeflerine tahmin edilenden çok daha önce ulaşmıştır. Bunun en temel nedeni Koruyucu Sağlık Hizmetlerine verilen önemden dolayıdır. Bu vesileyle Sağlık Bakanlarımıza da çok teşekkür ediyorum. İşte bu başarıyı tüm dünyaya anlatıyoruz. Dünya’da bebek ve anne ölümleri için üzerimize düşenleri yapmamız, sadece doğum esnasında ve sonrasında değil, savaşlar darbeler esnasındaki anne ve bebek ölümlerine de dur dememiz gerekir.”
TACİKİSTAN’A ÇALIŞMA ZİYARETİ
Bu arada, toplantıda 11-16 Haziran 2014 tarihlerinde Uluslararası Parlamenterler Liderliği projesi kapsamında Tacikistan’a yapılacak olan çalışma ziyaretinde hakkında bilgi verildi. Nüfus Kalkınma Grubu, ziyarette anne-bebek ölüm oranı yüksekliği konusunda Dünya Sağlık Örgütü Avrupa bölgesi içinde başı çeken Tacikistan’a anne- bebek ölümleri ile mücadele etme konusunda destek sağlanacağı bildirildi.
Kaynak: iha