2014 yılında yapılacak yem bitkileri desteklemesine ilişkin ‘Yem Bitkileri Desteklemeleri Uygulama Esasları Tebliği’ 17 Mayıs 2014 tarih ve 29003 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğ kapsamında açıklamalarda bulunan Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, “Yem bitkileri destekleme ödemesi kapsamında; kaliteli kaba yem üretimi yapmak amacıyla, çok yıllık yem bitkilerinden yonca, korunga, yapay çayır mera ve tek yıllık yem bitkilerinde ise fiğ, macar fiği, burçak, mürdümük, sorgum, sudan otu, sorgum-sudan otu melezi, hayvan pancarı, yem şalgamı, yem bezelyesi ve İtalyan çimi ile silajlık olarak ekilişi yapılan mısır ve belirtilen tek yıllık yem bitkilerinden yapılan silajlar, destekleme ödemesinden faydalanabilecektir” dedi.
12 Nisan 2014 tarihinde yayınlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, çiftçi kayıt sisteminde kaydı bulunan üreticilerin, arazileri üzerinde kaliteli kaba yem üretmek amacıyla yem bitkileri ekilişi yapabileceklerini belirten İl Müdürü Çebi şunları söyledi:
“Yem bitkileri ekilişi yapan üreticilere, yapay çayır-mera için üretim yaptıkları ilk yıl, çok yıllık yem bitkilerinden yonca için 4 yıl, korunga için 3 yıl süreyle; tek yıllık yem bitkileri ekilişlerinde ise üretim yaptıkları yıl için, ürünü hasat etmeleri kaydıyla dekar başına belirtilen miktarda destekleme yapılacaktır.”
Desteklenecek yem bitkileri toplam ekiliş alanlarının en az 10 dekar olması gerektiğini belirten Çebi, dekar başına yapılacak olan ödemelere de değindi.
Çebi, “Yonca/sulu 50 TL, yonca/kuru 30 TL, korunga 40 TL, tek yıllıklar 35 TL, silajlık tek yıllıklar 50 TL, silajlık mısır/sulu 75 TL, silajlık mısır/kuru 35 TL, yapay çayır-mera 100 TL olmak üzere destekleme ödemeleri yapılacaktır” dedi.
27 Mayıs 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliği kapsamında ÇKS başvurularının 30 Haziran 2014 tarihine kadar uzatıldığını vurgulayan Çebi, “Yem bitkileri desteklemelerinden faydalanmak isteyen üreticilerimizin 2014 yılı ÇKS kayıtlarını 30 Haziran 2014 tarihine kadar mutlaka yaptırmaları gerekmektedir. Destekleme müracaatları 15 Kasım 2014 tarihinde sona erecektir. Bu tarihe kadar üreticilerimizin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerine giderek başvuruda bulunmaları gerekmektedir” dedi.
Üretim yılına ilişkin çiftçi başvurularının, bir önceki yılın 31 Aralık tarihinde sona ereceğini de hatırlatan Çebi, “Çiftçilerin bu tarihten sonra sahip oldukları veya kiraladıkları tarım arazileri hariç olmak üzere ÇKS sistemine yeni bir çiftçi ve arazi kaydı yapılamayacaktır. 2014 üretim yılına ilişkin ÇKS başvuruları, 30 Haziran 2014 tarihinde sona erecek olup, bu tarihten sonra da çiftçilerin sahip oldukları veya kiraladıkları tarım arazileri hariç olmak üzere ÇKS sistemine yeni bir çiftçi ve arazi kaydı da yapılamayacaktır” şeklinde konuştu.
Çebi, tüm çiftçilerin güzel bir yıl geçirmesini temenni ederek, “Ürününüz bol, kazancınız bereketli olsun” dedi.
Kaynak: iha