Merkez Bankası ''politika faizini'' bir puan düşürdü. Yanlış uygulamadır.

Faiz nakit sermayenin getirisidir. Nakit sermaye enflasyon oranında değer kaybeder. Beklenen enflasyonu karşılamayan faiz uygulamasının, finans piyasasında yeri yoktur. Devlet gücü ile uygulama ekonomiyi bağlamaz. Ekonomi, kendi faizini serbest piyasada yaratır.

Beklenen enflasyonun altında faiz uygulandığı zaman, para piyasasında önemli bir değişiklik oluyor. Paranın SATINALMA GÜCÜNÜ geleceğe aktarımı sonlanıyor. Para, tasarruf fonksiyonunu yitiriyor.

Nitekim, Hükümetin sürekli politika faizini düşürmesi, Türk Lirasının tasarruf işlevini yok etti. Türk lirası, satınalma ücünü geleceğe transfer etmek amacıyla kullanılmıyor. Böyle olunca, ulusal paradan kaçış başlar.

Paradan kaçışı, Hükümetler anında fark ederler. Tl den kaçışı önlemek amacıyla Hükümet Kur Korumalı Mevduat sistemini uygulamaya başladı. Buradaki amaç, satınalma gücünü geleceğe aktarma işlevini kaybeden TL yi ayakta tutmak. Kur arttıkça, bankaların KKM hesaplarına ödediği faiz yetmez ise farkı devlet ödüyor. Bu uygulama sayesinde kur korumalı mevduat hesapları 1,3 trilyon liraya ulaştı. Artış devam ediyor.

Kurlar arttıkça, vatandaşın KKM hesaplarındaki parasının değeri de artıyor. Ancak, önemli bir sorun var. Kur artışı, Hazineye yük getiriyor. Kurları ise, ödemeler dengesi bilançosunun aktif ve pasifinin tayin ettiği döviz arz ve talebi belirliyor.

Ödemeler dengesi bilançosunun en önemli kalemi. Cari dengedir. Cari denge açık verdiği zaman, ödemeler dengesinden döviz girişi (sermaye girişi) olmaz ise, döviz talebi arzı geçer ve kurlar artar.

Türkiye sürekli cari açık veriyor. Cari açıkların, sermaye girişi ile finansmanı devam ettiği sürece sorun yok. Nitekim dokuz aydan beri ''Görünmeyen Kalemleden'' sermaye girişi devam ediyor. Bu akış devam ettiği sürece, kurda nisbi istikrar sürebilir.

Ancak önemli bir sorun var. Yüksek enflasyon.

Kur korumalı mevduat hesapları, enflasyon oranında değer kazanamadığı taktirde, bozulacaktır. Dolar kurunu, sermaye girişi ile baskılamak, kurun enflasyon altında kalmasına neden oluyor. Hükümetin acil olarak, Kur Korumalı Mevduat Hesaplarına, çözüm üretmesi şart oldu. Bu konuda benim bir önerim var.

Kur korumalı mevduat hesaplarını, döviz üzerinden getiri sunan Euro Bond cinsi uzun vadeli tahvil ile, isteğe bağlı olarak, değiştirmek çözüm olabilir. Bu değiştirmede, bir konuya dikkat edilmesi şarttır. Uygulama, bankalarda mevduat azalmasına neden olacaktır. Bu nedenle, işlemin, bankaları zor duruma düşürmeyecek şekilde koordine edilmesi gerekiyor.