Mersin’in merkez ilçe Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, ilçede kuracakları ‘Mezitli Kadın Üretici Pazarı’na bugüne kadar 450 kadının başvurduğunu belirterek, “Bu pazar hem üretene hem tüketene hem de kadınlarımıza ekonomik özgürlük anlamında katkı sağlayacak” dedi.
Mezitli Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Mezitli’nin farklı niteliklerini değerlendirecek ve ekonomiye katkı sağlayacak olan ‘Mezitli Kadın Üretici Pazarı’ kuruluyor. Yakında hizmete girecek olan Kadın Üretici Pazarı’nın, Mezitli’de yaşayan üretici kadınları bir araya getirerek, kaynaşmalarını ve güçlenmelerini sağlayacağı bildirildi.
Konuya ilişkin açıklama yapan Mezitli Belediye Başkanı Tarhan, Mezitli nüfusunun, farklı nitelikleri barındırdığını, bu nitelikleri ortaya çıkartıp, önce aile, sonra kent ekonomisine katkı sunmayı hedeflediklerini kaydetti. ‘Mezitli Kadın Üretici Pazarı’nın da bu çalışmanın önemli bir halkası olacağını vurgulayan Tarhan, “Mezitli’de örgütlenmenin halkın her kesiminde etkili olması için gerekli tüm çalışmaları yapacağız. Hayata geçirilecek olan ‘Mezitli Kadın Üretici Pazarı’na kadınlardan ilgi gittikçe artıyor. Bugüne kadar 450 kadınımız başvurdu. Bunların bir kısmı köylerde yaşayan kadınlar, bir kısmı burada yaşayan kadınlarımız. Yarıya yakını bahçelerinde sebze ve meyve üretenler, diğer yarısı ise el işi ve sanatla uğraşanlar ve yemek yapanlar. Üretici pazarları yerlerinde ürettikleri ve yetiştirdikleri ürünleri satacaklar. Kadın üretici pazarı dışında üretici pazarı da yapmayı düşündük ama durum onu gösteriyor ki, sadece kadınlarla bu işi gerçekleştirebileceğiz. Muhtelif yerlerde kadın üretici pazarını yaygın bir şekilde yaptığımız zaman amacımıza ulaşmış olacağız. Bu ekonomik anlamda tabii ki herkese katkı sunacağı gibi hem üretene hem tüketene hem de kadınlarımıza ekonomik özgürlük anlamında katkı sağlayacak” dedi.
MEZİTLİ BEZİ’NİN TANITIMI YAPILACAK
Kale Mahallesi’ne yöreye has desenleri dokuma tezgahında Mezitli Bezi’ne dönüştüren Muazzez Özer’i de eşi Sembol Tarhan ve meclis üyeleriyle birlikte ziyaret eden Tarhan, Mezitli Bezi’ni inceledi. Mezitli Bezi’nin seri olarak üretilmesi ve adını tüm Türkiye’ye duyurması için gerekli çalışmaları yapacaklarını dile getiren Tarhan, tamamen Mezitli’ye has olan Mezitli Bezi’nin üretici pazarlarında tanıtılacağını ve pazarlanacağını belirterek, “Mezitli Bezi gibi yöremize has el işi, göz nuru tüm ürünlerin kurduğumuz kadın üretici pazarında yer almasını sağlayacağız. Kentte yaşayan üreticilere ve tüketicilere katkı sağlayıp, kadınların maddi gelir ve sosyal aktivitelerine yardımcı olacağız. Bu projeden derneklere ve kulüplere bahsettik. Açıkçası onlar da çok fazla ilgi duyuyorlar. Hep birlikte ortak bir noktaya varıp projemizi hayata geçireceğiz. Köylülerimizin de örgütlenmesini istiyoruz. Buralarda da yine bu bağlamda seçildikten sonra hemen önümüzdeki günlerde çok yakın bir tarihte bütün hazırlıklarını yaptık. Mezitli Deresi’nin kenarında kadın üretici pazarını kuruyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: iha