Mersin’deki bazı meslek odaları ve sivil toplum örgütleri, bu yıl 13.’sü düzenlenecek ve yarınki açılış konseriyle başlayacak Mersin Uluslararası Müzik Festivali’ne sahip çıkarak destek verdiler.
Manisa’nın Soma ilçesindeki maden faciası nedeniyle bazı etkinlikleri iptal edilen ve açılışı ertelenen Mersin Uluslararası Müzik Festivali, bu akşamki beste yarışmasının ardından yarın akşam Kültür Merkezi’nde dünyaca ünlü genç İngiliz keman virtüözü Charlie Siem’in, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde vereceği konserle başlayacak. Festivalin tamamen iptal edilmemesine yönelik bazı eleştiriler karşısında bir araya gelen ve aralarında Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, Mersin Tabip Odası Başkanı Ful Uğurhan ile ÇYDD, CKD, ADD, İFAD, GİŞKAD, İÇK, Lions ve Akdeniz Opera ve Bale Kulübü başkanlarının da bulunduğu çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi, bugün öğle saatinde Mersin Uluslararası Müzik Festivali Ofisi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda tek tek söz alan başkan ve temsilciler, 13. Mersin Uluslararası Müzik Festivali’ne sahip çıkarak destek verdiler.
Toplantıda konuşan Festival Yürütme Kurulu Başkanı Selma Yağcı, toplantının sivil toplum örgütü temsilcileri tarafından talep edildiğini, bunun Mersin ve Türkiye için çok önemli bir şey olduğunu söyledi. “Bu derece arkalandığını bilmek, kültür ve sanata yalnız bizim değil, hep birlikte bu kadar önem ve değer kattığımızı bilmek ve farkında olmak, bizi çok duygulandırdı” diyen Yağcı, Soma faciası nedeniyle herkesin yüreğine çok ağır, geçmez bir acı düştüğünü vurguladı. Yağcı, “Şehitlerimizi sevgi ve saygıyla anıyoruz. Zaten yapacağımız her etkinliğin başında da 1 dakikalık saygı duruşunda bulunacağız onlar için ve tüm konserlerimizi onlar için yapacağız. Bu olay dolayısıyla 15 gün erteleme yapmıştık. Bir sene 15 gün yapsan da ne çıkar, unutmak mümkün mü kaybettiklerini, hele bu şekilde kaybettiklerini? Şu anda çok güzel bir birliktelik içindeyiz. Biz doğru yaptığımızı biliyoruz ve sizlerin de desteğiyle o yolda yürüme kararını aldık zaten” dedi.
BUIKA KONSERİ 10 HAZİRAN’A ERTELENDİ
Bazı tersliklerin üst üste geldiğini de kaydeden Yağcı, festival kapsamında 31 Mayıs 2014 Cumartesi akşamı Yenişehir Belediyesi Kültür Merkezi’nde konser verecek olan İspanyol sanatçı Buika'nın zatürre olduğu haberini aldıklarını aktardı. Dün aldıkları bilgiye göre, Buika’nın antibiyotik tedavisi bittiğini, ancak belli bir süre uçağa binemeyeceğini öğrendiklerini ifade eden Yağcı, “Buika, 10 Haziran 2014 tarihinde Mersin’e gelecek ve yine Yenişehir Belediyesi Kültür Merkezi’nde konser verecek” diye konuştu.
“MERSİN, FESTİVALİNE SAHİP ÇIKTI”
Festival Sanat Danışmanı Remzi Buharalı da Mersin’i ülke genelindeki diğer şehirlerden ayıran en önemli özelliğin kültür ve sanat alanında yaptığı yatırımlar olduğunu belirtti. Onlardan birisinin de Mersin Uluslararası Müzik Festivali olduğuna işaret eden Buharalı, festivalin Mersin’in hem ulusal hem de uluslararası alanda yüz akı çalışmalarından biri olduğunun altını çizdi. Sadece Türkiye’yi değil, tüm dünyayı yasa boğan Soma faciasının herkesi derinden üzdüğünü dile getiren Buharalı, “Türkiye’de yakın tarihlerde gerçekleştirilecek festivaller kapsamında yaptığımız görüşmelerde, ortak noktada kültür ve sanatın özellikle de bizim festivalimiz içindeki etkinliklerin eğlenceye dayalı çalışmalar olmadığından, belki de bu dönemde insanların acılarını bir nebze de olsa azaltacak o mekanların bir sığınma noktası olduğunu ifade ettiler ve kendi festivallerini iptal etmeyeceklerini, bunun kesinlikle o üzüntü içerisinde yer almamak olarak algılanmamasını ifade ettiler. Biz de yönetim ve yetkili kurullarımızla konuyu görüşerek festivalimizin ertelenerek bazı etkinliklerin iptal edilerek devam etmesi kararını aldık. Ardından festivalin iptal edilmesiyle ilgili belli talepler, belli yaklaşımlar oldu elbette, onları da değerlendirdik. Ancak sivil toplum örgütlerimizle geçtiğimiz hafta yaptığımız toplantıda, festivalimizin Mersin kenti için ne kadar önemli olduğunun altı çizildi. Kendilerinden gelen talep bizleri çok mutlu etti. Mersin’in, festivaline sahip çıktığını görüyoruz. Bize destek verdikleri için hepsine çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
Mersin Barosu Başkanı Antmen ise şunları söyledi: “Maalesef halen yüreğimizi dağlayan ve dağlamaya da devam edecek, acısı hiçbir zaman unutulmayacak Soma faciasından sonra bir erteleme yaşandı. Fakat Yürütme Kurulu’nun, meslek odaları ve sivil toplum örgütleri olarak bizim taleplerimiz doğrultusunda festivali iptal etmemesi çok önemliydi. Çünkü Uluslararası Müzik Festivali bir eğlence değil, bir kültür-sanat etkinliği. Kültür ve sanatı olmayan toplumların can damarlarından biri kesiktir. Biz Baro olarak katkı sunmaya devam edeceğiz. Uluslararası Müzik Festivali Mersin’in dış dünyaya açılan, çağdaş ve modern yönünü gösteren en önemli etkinliklerinden biri ve çok çok ciddi anlamda Mersin’in bir dünya kenti olmasını sağlıyor. Bugüne kadar tüm emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.”
Kaynak: iha