Miraç Gecesi, feyiz ve bereketin en bol olduğu gecelerden bir tanesi olarak adlandırılmaktadır. Miraç Gecesinde bir yükseliş gerçekleşmektedir. Bu yükseliş, Allah karşısında, tüm benlik duygularından kurtulunarak, kul olduğunun hatırlandığı gece ile kendisini göstermektedir. Miraç Gecesinde insanlar, saf temiz duygularla Allah'a yakarır, dua eder, isteklerinin gerçekleşmesini dilerler.
Miraç Gecesinde Hz. Muhammed miraca yükselmiştir. Ve bu durum öyle bir gerçekleşmiştir ki, varlığı inkâr edilemez bir şekilde, Kur-an-i Kerim ayetlerinde de anlatılmıştır. Mescidi Haram'dan alınan peygamberimiz, önce Mescidi aksa'ya; sonra da ilahi huzura kavuşmuştur. Anlatılan bu olay, Recep ayının 27. gecesinde, Cenabı Allah'ın isteği üzerine, Peygamberimiz Hz. Muhammed'in, Cebrail rehberliğinde, bahsedildiği şekilde, ilahi huzura getirilmesi ile gerçekleşmiştir. Kur-an-i Kerim'de bu olay anlatılırken, peygamberimiz Hz. Muhammed'in, Allah'ı gördüğü anlatılmaktadır.
Peygamberimiz, Miraç Gecesinde, Mekke'den Kudüs'e, Burak isimli Cennet Bineği olarak adlandırılan, ata benzer bir şey ile geçti. Hz Muhammed, Burak ile Kudüs'e geçmeden önce, yol üzerinde, Hz. Musa'nın mekanına uğrayarak iki rekat da namaz kıldı. Daha sonra Kudüs'e gelen Hz. Muhammed, burada tüm peygamberler tarafından karşılandı. Peygamberler Hz. Muhammed'in miracını kutladılar. Sonra Hz. Muhammed, tüm peygamberlere iki rekat namaz kıldırdı. Namazın ardından bir de hutbe okuyan peygamberimiz, sonrasında ise, Muallak taşının üzerinden miraca yükseldi.
Miraca yükselirken Hz. Muhammed, semanın yedi tabakasında da tüm peygamberlerin yanına uğradı. Tüm peygamberler, peygamberimizi Hoş geldin diyerek karşıladılar.
Bu şekilde başlayan yolculuğun sonu Miraç ile gelmiştir. Ve Miraç Gecesi, günümüzde, Miraç Kandili olarak kutlanmaktadır. Tüm Mü-min'ler, birbirlerinin miraç kandilini, miraç kandili mesajları, miraç kandili şiirleri ile ve dualarla kutlarlar. Miraç Kandili  tüm inananlara kutlu olsun.