Montrö Boğazlar Sözleşmesi nedir, ne için yapılmıştır? Sözleşme 20 Temmuz 1936 tıda İsviçre’nin Montrö şehrinde Türkiye,  İngiltere, Fransa, Sovyetler Birliği, Japonya, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, tarafından imzalandı İtalya ise 1938 de sözleşmeye sonradan katıldı ve sözleşme 9 Kasım1936 da yürürlüğe girdi. Montrö Sözleşmesi Türkiye Cumhuriyetine Boğazlar üzerinde tam hakimiyet hakkı verir ve barış zamanı  ticari yük taşıyan  gemilerin özgürce geçişini garantiler. Türkiye; Montrö Sözleşmesinden önce Sovyetler Birliği ile yaptığı saldırmazlık Andlaşması uyarınca Sovyetler Birliğinin desteğinide almıştır. Sözleşme Karadeniz’de kıyısı olmıyan ülkelere ait savaş gemilerinin geçişini sınırlar. Sözleşmenin şartları özellikle Sovyet Donanması’nın Akdeniz’e erişim hakkı sağlaması yıllar boyunca tartışma konusu olmuştur.

     Ticari gemilerin geçiş rejimi; Barış zamanında gündüz ve gece bayrak ve yük ne olursa olsun; hiçbir işlem (formalite ); sağlık  denetimi  hariç, boğazlardan geçiş tam özgürlüğünden yararlanacaklardır.  Türkiye savaşta ise; Türkiye ile savaşta olan ülkeyle bağları olmıyan ülkenin ticaret gemileri düşmana hiçbir biçimde yardım etmemek koşuluyla Boğazlardan geçiş özgürlüğünden yararlanacaklardır. Bu gemiler Boğazlara gündüz  girecekler ve geçiş her seferinde Türk makamlarınca gösterilecek yoldan yapılacaktır. Türkiye’nin kendisini çok yakın savaş tehlikesi tehdidi karşısında sayması durumunda; Boğazlardan geçiş tam   özgürlüğünden yararlanacak; ancak gemilerin Boğazlara gündüz girmeleri ve geçişin her seferinde Türk makamlarınca gösterilen yoldan yapılması gerekecektir. Kılavuzluk bu durumda zorunlu kılınabilecek, ancak ücrete bağlı olmayacaktır.

     Genel Hükümler; *Boğazlar kayıtsız şartsız Türkiye Cumhuriyetine bırakılacak, tahkimat yapma hakkı tanınmayacaktır. *Türk Hükümeti sözleşmenin, savaş gemilerini Boğazlardan geçişine ilişkin her hükmünün yürütülmesinde göz kulak olacaktır.

      Savaş Zamanında; *Türkiye savaş ülkesi değilse, savaş gemileri  yukarıda belirtilen koşullar içinde, Boğazlardan      tam geçiş özgürlüğünden yararlanacaklardır.  *Saldırıya uğramış bir Devlete ve Türkiye’yi bağlıyan bir karşılıklı yardım andlaşması gereğince yapılan yardım durumları dışında savaşan herhangi  bir  Devletin  savaş gemilerinin Boğazlardan geçmesi yasak olacaktır. * Karadeniz’e kıyıdaş olan; yada olmıyan devletlere ait olupta bağlama limanlarından ayrılmış bulunan savaş gemileri, kendi limanlarına gitmek maksadıyla boğaz geçişi yapabilirler. *Savaşan devletlerin savaş gemilerinin  Boğazlardan herhangi el koyma girişmelerini denetleme (ziyaret)  hakkı uygulamaları ve başka herhangi bir düşmanca eylemde bulunmaları yasaktır.  *Savaş zamanında, Türkiye savaşan ise; savaş gemilerinin geçişi konusunda Türk Hükümeti dilediği gibi davranabilecektir. *Türkiye kendisini pek yakın bir savaş tehlikesi tehdidi karşısında sayarsa,  Türkiye savaş durumu geçiş rejimini uygulamaya başlıyacak; ancak, Milletler Cemiyeti Konseyi Türkiye’nin aldığı  önlemleri Savaş zamanında Türkiye savaşan değil ise, bayrak ve yük ne olursa olsun, Boğazlardan  geliş gidiş özgürlüğünden yararlanacaktır. (Kılavuzluk ve yedekçilik /römürkörcülük) isteğe bağlı kalmaktadır. üçte, iki çoğunlukla haklı bulunmazsa Türkiye bu önlemleri geri alma zorunda kalacaktır. Boğazlardan uçak gemisi ve denizaltılar geçemez. Sözleşmeye göre savaş halinde Türkiye tarafından; savaş taraftarı olan ülkelerin gemileri Boğazlardan geçemez. Eğer Türkiye Muharıp ise savaş gemilerinin  Boğazlardan geçişini istediği gibi düzenler

      Fesih Şartları; Sözleşmenin süresi, yürürlüğe giriş tarihinden itibaren başlıyarak  20 yıl  sürecektir. Bununla birlikte sözleşmenin 1 ci maddesinde doğrulanan geçiş ilkesinin sonsuz bir süresi olacaktır.  20  Temmuz 1956  sözleşmenin süresi bitmiş; sözleşmeyi imzalayan devletler Montrö Boğazlar Sözleşmesini değiştirmek için girişimde bulundular; ancak başarılı olamadılar. Uluslararası Deniz Hukuk Kuralları  ve fesih şartlarıda belirtildiği gibi gemilerin uğraksız geçiş (transit);  hakkı gereği sözleşmenin değişmesi durumunda dahi;  sözleşmenin 1 sayılı eki değişmedikçe Türk boğazlarından geçecek hiçbir ticari  gemiden  zorunlu olarak, sözleşmenin 1 sayılı ekinde öngörülen vergilerden ve harçlardan başka ücret talep edemeyecektir.

      Sözleşmeye göre ticari gemilerin geçişinden ücret alınıyor mu?  Sözleşme Türkiye’ye ‘Fener Tahsiliye ve Sağlık Resmi alma yetkisi veriyor’ Türkiye bu tahsilattan yılda 150 milyon dolar gelir alıyor. Geçiş ücretleri 1936 tıda Frank /altın 1,20 tl iken  belirlenmiştir. Bu kur 1982 kadar devam etmiş; 1982 de ücretler reel olarak 10 kat artmış; sözleşmeye imza atan ülkelerin itirazları üzerine; Türkiye  reel ücretin %25 ini almayı kabul etmiştir.