Bazı siyasilerimize takılan sıfatlardan biri de “ Muktedir” dir. BU hafta muktedirlik üzerinde konuşmak ihtiyacını her haftadan daha çok duymaktayım. Önce TDK sözlüğüne bakalım Muktedir ne demek. Muktedir. Erkli

Muktedir olmak: Gücü yetmek, yapabilmek

Erkli: Bir şeyi yapmaya başarmaya gücü yeten

Görüyoruz ki muktedirlik ve erklik iyi bir şeydir. Güzel bir şeydir. Gücü yetmek yapabilmek elbet teki güzel bir şeydir.

Muktedir sözcüğünün en güzel kullanıldığı örnek vermek gerekirse Namık Kemal’in bu mısraıdır.

“ Çalış idraki kaldır muktedirsen ademiyetten

Bu şiiri bu gün yazmak isteyen büyük bir şair şöyle yazardı diye düşünüyorum.

Çalış ” ENFLASDYONU” kaldır eğer muktedirsen Türkiye’mizden.

Açık bütçelerin hazırlanması TBMM de kabul edilmesi. Onaylanması ve uygulanması zincirinde hiç amma hiç muktedirler görev almıyorlar. Dahası idari yargıda da bu gafleti düzeltecek “ muktedirler” yok gibi bir şey. Yargının görevi hukuka aykırı kanunların iptal eder uygulananları ve uygulama sonunda zarara uğrayan olursa onların zararlarını tazmin için kararlar verir. İdari yargıda da bu yanlışı düzeltecek kararlar verebilen muktedirlerimiz de yok denilecek kadar azdır.

Türkiye’mizde açık bütçeler ve Enflasyon konusunda hiç bir muktedire rastlanmıyor.

Açık bütçeleri hükümetimiz hazırlıyor TBMM ne sunuyor.

TBMM toplanıyor açık bütçelere hukuk vizesi veriyor. İdare bu açık bütçeyi uyguluyor. Açık bütçeyi uygulayınca ENFLASYON oluyor. Açık bütçe sebep Enflasyon sonuçtur. Ama dinleyen yok.

Son 4 yılın bütçe açıkları son 4 yıldır Türkiye’den hiçbir muktedirin geçmediğini göstermektedir. Son 4 yılda hiçbir muktedirin Ankara’ya yolu düşmediğinin işte belgesi budur.

2019 = 81 Milyar

2020=139 Milyar

2021= 246 Milyar

2022 = 278 Milyar

İşte bizim belimiz burada bükülüyor. Artık belimiz bu yükü taşımıyor. Ankara’da muktedirlerimiz ne yapıyorlar. Bir muktedir kılıcını kınından çıkarıp bu işe vurmuyor. Artık DENK bütçe yapacağız Arkadaşlar Açık bütçeler yasak diye ortaya çıkmıyor.

Sırası gerilmişken bunun tarihimizdeki önemli bir hikâyesini anlatalım

1924 mali yılı bütçesi T.C. nin ilk bütçesidir.

Bütçe gelirleri 129.214.000

Verilen ödenekler toplamı 140.433.00 TL aradaki bütçe açığı 11 Milyon. Atatürk bunu tespit ediyor ve bütçeye el koyuyor. Gereksiz seyahatler, demirbaş ve mefruşat alımlarından verilen ödeneklerde kısıntılar yapılarak bütçe DENKLEŞTİRİLİYOR. (*)

İşte Muktedirlik budur. Bunu neden yazdık. Yazarlarımız önüne gelene “ Muktedir “ sözcüğünü kullanmasınlar. Çünkü muktedirlik açık bütçeye el koymak ve denkleştirmektir. Muktedir muktedirliğini Türk milletinin sıkıntılarını aşmakta gösterecektir. Yoksa isimlerini vermeden yazalım da muktedirlerimiz alınmasınlar. Bir gazeteci bir söz söyledi diye hakaret kabul edilerek tutuklamak. Bir gazeteci kedini savunmak için bir düşünce ileri sürünce onu internette yaydı diye 70 yaşındaki adamı tutuklatmak. Ergenekon Balyoz düzmeceleri düzenlemek gibi işlerin muktedirlikle ve muktedir olmakla hiçbir ilgisi yoktur. Yazımızı Namık Kemal’in şiirine nazire yaparak bitirelim.

Ey muktedirlerimiz “Çalış enflasyonu kaldırın, eğer muktedirseniz Türkiye’mizden”

(*) Ek0nomist Mehmet Cavlı: Büyük İhanet ve Milli Reaksiyonlar. Op. Dr. Aytekin Ertuğrul. Togan Yayınları İstanbul. S 38