Müslümanlar , aralarında dargınlığa varacak söz ve davranışlardan sakınmalıdırlar. Her şeye rağmen dargınlık olursa dargınlıklarını gidermeye , anlaşmazlıkları çözmeye gayret etmelidirler. Bunun da mümkün olmadığı yerlerde , Müslümanların , diğer Müslüman kardeşlerin aralarını bulmaya çalışıp , onları barıştırmaları ahlaki görevleridir ; Çünkü Allah’u Teala : ‘’ Müminler kardeştirler ,  kardeşlerinizin arasını düzeltin ‘’ ( Hucurat , 10 ) buyurmuştur.

Peygamber efendimizin (a.s.m . ) Müslümanlara arabuluculuk yapmalarının tavsiye  ettiğini , kendilerinin de bizzat gidip dargın ve birbiri ile anlaşamayan Müslümanları barıştırdığını biliyoruz.

Bir gün Resulullah ashabına : ‘’ Size , namaz , oruç ve sadakadan daha üstün bir şey göstereyim mi  ?’’

Buyurdu . Onlar :  ‘’ Evet, ya Resulullah , ‘’ dediler . Peygamberimizin de sözüne devamla : ‘’Arabulmak barıştırmaktır ; Çünkü aranın bozulması saçı kökünden kazır demiyorum , dini kazır ‘’ buyurdu. Bir gün , Medine yakınlarındaki Kuba  halkı döğüşmüş , hatta birbirlerini taşlamışlardı . Bunu haber alan Peygamber Efendimiz , ashabına : ‘’ Haydi bizimle geliniz de onların aralarını düzeltelim , ‘’ buyurmuş ve Kuba ‘ya gitmişti.