Herkese merhaba...

Geçen hafta “kutlama var” deyip kendimize yaptığımız iyiliklerden bahsetmiştim. Bu hafta o iyiliklerden örneklerle devam etmeyi düşünüyorum.

Malumunuz artık iki hafta evdeyiz. Aslında bu konuyla ilgili içimde çok şey birikti var ama can sıkıcı durumlar yazmak istemiyorum.

Gelelim bu günümüze. Bugün neler yapabiliriz? Evdeyiz, ramazan ve nasıl vakit geçirebiliriz?

İşe meditasyon yapmakla başlayabiliriz. Gülmeyin öyle. Farkındayım zor şeyler diyorsunuz ama değil. İnanın hiç zor değilmiş. Yaklaşık iki haftadır deniyorum bende. İçimde tarifsiz bir rahatlama başladı. Başladı diyorum çünkü öyle tamamen safkan Çukurova pamuğu olamadım henüz. Lakin işe yarar tarafları aşırı güzel oldu. Mesela her sabah uyandığınızda on defa burnunuzdan derin nefes alın ve ağzınızdan verin. Bu bile bir meditasyondur aslında. Geçen yıl psikoloğum öğretmişti. O gün bu gündür kullanırım. Hatta sabahı geçtim bir şeye kızdığınız zaman bile hemen uygulayın. Bakın nasıl iyi gelecek... Benim anlatmaya çalıştığım meditasyonlar öyle sakin ortama geçeyim, müzik bulayım gibi zahmetlilerden değil. Çünkü ben üşengecin önde bayrak taşıyanı olduğum için, bende öyle meşakkatli işlere gelemiyorum. Daha mütevazi, daha kolaylardan başlıyorum.

Çiçekleriniz varsa –ben balkon bahçeciliği ile ilgileniyorum- toprak değişimi için harika fırsat. Bir de derler ki mevsimi vardır toprak değişiminin. Özellikle Mart ayı gibi. Hayır efendim. Bitkinin ihtiyacı var ise o mevsim değişir. Tecrübe ile sabit. Hatta diplomalı peyzajcıdan tavsiyeler diyelim biz buna. Ilk üniversite eğitimimi peyzaj bölümü ile almıştım. Şimdilerde diyorum ki keşke mesleğimi Ordu’da yapabiliyor olsaydım. Neden yapamadım kısmına gelince kısaca anlatayım: Ordu’da özel mimarlar erkek eleman çalıştırıyor. İşgücü bakımından. Aslında “işin kadını erkeği olmaz” diyen kadın mimarlarımız bu ayrımı yaptı. Belediye kısmında ise durum daha vahimdi: üniversite mezunu teknikere yüksek ücret vermemek adına taşeron firmalarla park bahçe işlerini yürütüyor. Hal böyle olunca benim gibi okumuş kadınlar iş bulamıyor. Bende tahsilime işletme öğreniminden devam ettim.

Konumuza dönecek olursak her daim, bitkilerin ihtiyacı doğrultusunda saksı değişimi, toprak havalandırma, kök budama yapabilirsiniz. Hem bu tür uğraşlar negatif enerjinizi alacaktır. Daha sakin ve rahat birey olacaksınızdır. Benden duymuş olun. Canan demişti dersiniz.

Kitap okuyabilirsiniz.

İnanın kafanız öyle rahat olacak ki; siz bile kendinize şaşırıp kalacaksınız. Hayatın bu tekdüzeliğinden, salgından bir nebze kaçabilmek sizi öyle rahatlatacak ki! Mesela ben Mayıs ayı okuma listemi hazırladım. Beş tane kitap kulübüm var. Bu da demek oluyor ki beş kitap okunacak. Ayrıca Nisan ayından kalan bir tane yarım, Mayıs ayına bir arkadaşımla tartışmak için okuyacağımız ekstra bir kitap daha ekledim. Oldu mu yedi kitap. Bunlara ilave ders çalışır gibi okuduğum üç tane daha var. Ve hepsinin türleri farklı olduğu için karışıklık yaşamıyorum. Sabah kalkar kalkmaz bir saat okuyorum. Canım hangisini isterse o an. Daha sonraları not alarak okuduklarıma geçiyorum. İnsanın bir uğraşı olması o kadar güzel ki! Beynimiz daima dinç kalıyor.

Yazabilirsiniz.

Mesela günlük tutabilirsiniz. O gün neler yaptınız, idealleriniz nelerdi bugüne kadar hangilerini gerçekleştirdiniz? Hayallerinizde neler var? Bu öyle “bugün şu oldu, bugün bunu izledim, kedi besledim” gibi değil de “hayatımda yapmadığım bir şeyi yapıyorum, bakalım bana ne hissettirecek gibi” yazabilirsiniz. Bir şeyler yazmak alzhaimer hastalığını geciktirdiği yönünde söylemler var. Çünkü beynimizi meşgul ediyoruz. Mesela televizyon izlemekte öne çekiyor bu hastalığı. Çünkü tembellik dostudur alzhaimerın. 

Tamamen televizyonu bırakın demiyorum. Günlük boş programları bırakın. Mesela National Geografic kanalının “dünyanın sıra dışı evleri” isimli programına ben bayılıyorum. Eşimle açıp izliyoruz. İnsanların icatları hayret verici gerçekten. İçerikler ne kadar kaliteli olursa yaşam kaliteniz artar. Kendinizi daha dinç hissedersiniz. İzlenebilesi dizi ve filmler için bir sonraki hafta önerilerde bulunabilirim.

Şimdilik söyleyebileceklerim bu kadar. Okuduğum kitaplara ve izlediğim programlara merakınız var ise instagram hesabım @bayankuss u takip edebilirsiniz. Okuduğum kitapların mini videoları ile de fikir sahibi olabilirsiniz. Şimdilik kendinize çok çok iyi bakın. Hoşça ve sağlıkla, evde kalın...