Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Ocak-Ekim 2021 dış satım rakamlarını açıkladı. Geçen yıl aynı dönme göre, sanayi ürün ihracatındaki artış, yüzde 35 leri geçiyor. Sanayi ürünler ihracatı, toplam ihracatın yüzde 80 ini aşıyor. Türkiye sanayi ürün ihracatçısı ülke konumuna ulaştı.

1980 yılına kadar Türkiye sanayi ürünü ihracatı yok mertebesindeydi. Bir kaç kalem tekstil ürünü dışında ihracat, fındık, incir, üzüm ve tütünden oluşuyordu. Avrupadan Türkiyeye mal getiren Tırlar, geri boş döner. İthal ettiğimiz malları taşıyan Tırların dönüş navlununu da ödemek zorunda kalırdık. Şimdi tam tersi oluyor. Sanayi ürünü ihracatı, her geçen gün artıyor.

Bir malın ihraç edilebilmesi için kural bellidir. İç tüketimden daha çok o malı üretmek gerekir.

1970-1980 arasını çok iyi biliyorum. 1972 yılında, Reno bir araba almak için, para peşin yatıyor ve altı ay sıra bekleniyordu. Devlet Müfettişleri Avrupaya gönderir. Bir yıl yurt dışında çalışanlara araba ithali için permi hakkı verilir. Bu permi ile getirilen araba satılarak bir ev alınırdı. Ülke, tam anlamıyla sanayi ürünleri için pazar gibiydi.

2021 Türkiyesi, ihtiyacından fazla otomotiv üretiyor. Dünyaya en çok otomotiv satıyor. Ülke giderek otomotiv sanayi üssüne dönüşmek üzere. Her ne kadar, otomotiv ihracatında yüzde 54 oranında ithal girdileri varsa da sürekli azalıyor.

İkinci sırada kimyevi madde ihracatı var. Kimyevi madde denildiği zaman, en çok boya akla gelir. Ülkede her türlü boya üretiliyor ve ihraç ediliyor. Kimyevi maddeleri çelik sektörü takip ediyor.

Elektrik malzemeleri ihracatı da önemli kalemi oluşturuyor. Türkiye her türlü elektrik malzemesi üreten bir ülke konumuna gelmiş. Tüketim fazlasını ihraç ediyor.

Hazır giyim ve konfeksiyon ürünleri ihracatı, eskiden başı çekerdi. Ucuz işçilik yüzünden bu sektör canlılığının koruyordu. Şimdilerde, geri sıralara düşmüş olmasına rağmen rakam olarak eksilen bir durum yok.

Türkiye dünyaya makine aksamı satıyor. Mücevher satıyor. Klima cihazları satıyor. Cam satıyor. Çimento ve seramik satıyor.

2021 yılında, dünyaya, savunma ve havacılık sanayi ürünleri (silah) satıyoruz. Değeri 2 milyar doları aşıyor. Uzun dönemde bu kalemin çok daha yüksek rakamlara ulaşacağından şüphe edilmiyor. Bilhassa, yabancıların İHA ve SİHA talepleri giderek artıyor.

Milyar doların üzerinde ülkenin gemi ve yat ihraç ediyor olması, sanayimizin ulaştığı aşamayı gösteriyor.

Her zaman söylerim Türkiye yüksek potansiyele sahip bir ekonomidir. Genç ve çalışkan nüfusu ile çok geçmeden, Orta Doğunun Almanyası olacaktır.

Başarı, hukuk devleti ilkelerinin uygulanmasına bağlı. Siyasilere görev düşüyor.