KORONAVİRÜS VARYASYONLARINA KOŞARAK DEVAM EDİYOR...
Bazen tıbbi konulara başlık atarken, nasıl bir başlık atayım ki anlatacağım konuyu en iyi temsil etsin diye endişelenmiyorum desem yalan olur. Çok iyi anlaşılsın diye çabalarken, bilimsel içeriğinden koparım diye de korkuyorum.Yukarıdaki başlıklar biraz uzun olsa da herhalde konuyu en iyi temsil eder gib. Bugünlerde Covid-19 enfeksiyonu'nun ülkemizde TEPE Yapması" gündemde iken, maalesef üzülerek belirteyim ki en güzel yörelerimiz de "Orman Yangınları " başladı.Yazımı hazırlarken yangınların devam ettiğini ,toplumun acı bir şekilde bunu çaresizlik içinde seyrettiğini görüyoruz...
Bu duruma gelmemizin nedenini sorarsanız; Elbette siyasi derim. Bütün dünya Küresel Isınmaya ve Orman Yangınlarına  karşı  önlemler alırken,biz adeta geçmiş dönemlerde ki önlemleri intikam alırcasına kaldırıp,bunları özelleştirmeye çalıştık. Orman Yangın Önlemleri ile Yangın söndürme Kurumları nasıl siyasi olarak kaldırılmış veya işlevleri azaltılmış ise, çözümün de siyasi olduğunu belirtmekte yarar var..Çoğunlukta biliyor ki  dünyada örneği olmayan bu antidemokratik yapıdan biran önce kurtulmadığımız sürece heralanda dibe batmaya devam edeceğiz...
Gelde efkarlanma!..
*
Bakın Amasyalı "Aşık Özlemi'"türküsünde ne söylüyor? 
BUGÜN BENİM EFKARIM VAR ZARIM VAR.
DEĞME FELEK DEĞME TELİME BENİM.
DEĞME ZALIM DEĞME TELİME BENİM.
*
Gelelim konumuza.
Bugün sizlere çok önemli enfeksiyonlardan biri olan boğaz ve bademciğin akut iltihabından yani tıptaki adı ile "Akut Tonsillofarenjit'ten" bahsedeceğim. Biliyorsunuz şu sıralarda yaygınlaşan DELTA VARYANT'ı ile kendini gösteren Covid-19 enfeksiyonu'da kendini Akut Tonsillofarenjit ile gösterebilmektedir.O zaman daha önceki bilgilerimizi de tekrarlayarak konuyu gözden geçirelim.
*
Boğaz enfeksiyonu deyip ciddiye almaz isek, bu tablonun komplikasyonları (yan etkileri) bizleri sıkıntıya sokabilir. Bu karışık konuyu elverdiği ölçüde yalın anlatmaya çalışalım.
*
Akut Tonsillofarenjit: Boğazın ve bademciklerin mikroorganizmalarla oluşan akut( ivegen) enfeksiyonu dur.
ETKENLERİ NELERDİR?
Soğuk algınlığı ve girip yapan tüm virüslerle birlikte streptokokların bazı cinsleri, korinobakteriler, yersinyalar, anaerobik bakteriler, uçuk ve öpücük hastalığı yapan virüsler ile KORONAVİRÜSLER akut tonsillofarenjit yapabilir. Ayrıca Koksakivirüs, Sitomegalovirüs, HIV-1 (AIDS hastalığı etkeni), Bel Soğukluğu yapan Gonokoklar, Frengi  nedeni olan Treponema pallidum ile, nedeni bilinmeyen bazı hastalıkları (aftöz stomatit, Behçet Hastalığı, Steven Johnson Sendromu) unutmayıp, akıldan çıkarmamak gerekir.