Antalyalı Papaz Nicolas iyi bir insandır. Fakir-fukaraya yardım eder. Çocukları sevindirir. Yaptığı yardımların saklı kalmasına çalışır. Ancak, yardımseverliği çabuk duyulur. Efsane haline dönüşür. Hristiyan Alemi, iyiliksever Demreli Papazı aziz ilan eder.

Hristiyanlar her yıl 25 Aralığı, Hz. İsanın doğum günü (Noel) olarak kutluyor. Noel kutlamaları sırasında kırmızı elbiseli Noel Baba ortaya çıkıyor. Noel baba, geleneği, Papaz Nicolasa dayandırılıyor. Realite ise farklı. Noel Baba geleneği, Türklerin AYAZ ATA geleneğini kopya ediyor.

Noel baba, geyiklerin çektiği kızak ile gelip hediyeler dağıtıyor. Antalyada ne geyik var ne de geyikli araba. Nasıl oluyor da Noel baba, geyikli araba ile hareket ediyor?

Kopya ederseniz olur. Batılılar, kopya etmekte ve ettikleri kopyayı satmakta ustadırlar. Bunlardan birisi de Noel Baba kültürüdür. Noel Baba, Türklerin AYAZ ATA geleneğinden kopya edilmiştir. Kopya o kadar açık ki, Ayaz Ata'nın arabası gerçekten geyikler ile çekiliyordu. Orta Asyanın ayazlı kışında, Ayaz Ata, geyiklerin çektiği kızak ile hareket ediyordu.

22 Aralıkta günlerin uzama döngüsü başlıyor. Bu dönüşüm Nardugan Bayramı olarak kutlanıyor. Nardugan Bayramı ile birlikte, Türklerin AYAZ ATASI ortaya çıkar. Fakir-fukaranın kapısına yiyecek ve giyecek bırakır. Çocuklara hediyeler dağıtır. Ayaz Ata bir Şubata kadar, insanlara yardım işlevine devam eder. Yaşlı olduğu için, KAR KIZ diye adlandırılan torunu, ona yardım etmektedir.

Türklerin Ayaz ATASINI önce Ruslar kopya ettiler. DED MAROZ, diye tanımladılar. Ayaz Atanın yanında taşıdığı torunu Kar Kıza, SNEPROÇKA ismini koydular. Kendilerine mal ettiler. Halbuki realite farklıydı. Ruslar, millet hüviyetini kazanmadan önceki tarihlerde dahi, Türklerin AYAZ ATASI ve KAR KIZ mevcuttu.

Değerlerimize sahip çıkma zamanı geldi. AYAZ ATA kültürünü yaşatmamız gerekiyor.