Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin imar değişikliğiyle betonlaşmanın önünü açması üzerine çadır nöbeti, yürüyüşler, imza kampanyaları ve kitap okuma etkinlikleri yapılmıştı. Ordu Çevre Derneği çalışmanın durdurulması için Ordu Valiliğine dilekçe verilmiş, mahkeme karından OBB ve Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bilgilendirilmiş.
Ordu Çevre Derneği ve bileşenleri tarafından, şantiye girişine mahkeme kararı asıldıktan sonra basın açıklamasını dernek YK üyesi Serdar Görnaz yaptı.
Görnaz açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Hem yürütmeyi durdurma kararı ve hem de iptal kararı olmasına rağmen, Ordu Büyükşehir Belediyesi plansız alandaki ihaleyi iptal etmesi gerekirken, 22.07.2025 tarihinde yaptığı ihale ile alanı yapılaşmaya açmıştır. Ordu Çevre Derneği ihale gerçekleşmeden ilana çıkarılan ihalenin iptali için 11.07.2025 tarihinde şu an Ordu İdare Mahkemesinin 2025/1308 esasında kayıtlı ve halen devam eden ihalenin feshine ilişkin dava açmış olup, bu dava halen devam etmektedir.

Kuş cennetin saygı gösterilsin
İmarsız alanda, arazinin eski çöp alanı olması ve halen gaz tahliyesi sürecinin devam ettiği bu alanda çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci yapılmadan Ordu Büyükşehir Belediyesinin ihaleyi yaparak inşaatın temel temizleme işlemine başlamış olması bir dizi hukuksuzluğu beraberinde getirmesi yanında, yaklaşık 12 yıldır bu alana çöp dökülmesi sonlandırılmış, alan kısmi dokunuşlarla ağaçlandırılmış ve birçok canlıya konaklama ve ev sahipliği yapmıştır. Bu yeni yaşam alanı ve yaşam biçimine saygı gösterilmesi gerekirken, böylesi suç dizinlerini de göze alarak inşaata devam edilmesini anlamak olanaklı değildir.
OBB, Yasadışı çöp döküm işi yapıyor
Ordu Büyükşehir Belediyesi alandaki çöp yığınlarını temizlemek adına, ihale sözleşmesinde ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yazılı emirleri gereği alandaki çöp yığınlarının Ünye İlçesi İlküvez’deki çöp rehabilite alanına taşınması zorunluluk iken, alandaki çöp karışımlı toprağı hafriyat diyerek, Taşlıçay Divani Mevkiindeki eski taş ocağına döküyor olması, AFAD ve Sağlık Müdürlüğünün resmi raporlandırmasındaki çevre kirliğine ve sağlık sorunlarına yol açan yasadışı çöp döküm işine imza atmaktadır.”





